Drumuri închise şi trenuri anulate din cauza ninsorii
Sud-estul ţării este cel mai afectat de ninsorile din ultimele zile.
Articol de Ioana Dogaru, 20 Ianuarie 2010, 07:51
Un drum naţional şi şapte drumuri judeţene din Buzău sunt închise circulaţiei din cauza zăpezii.
Traficul este oprit, în continuare, pe DN 22 pe tronsonul Râmnicu Sărat - limita cu judeţul Brăila, această şosea fiind închisă circulaţiei încă de marţi dimineaţă.
Din cauza nămeţilor de zăpadă care s-au format în ultimele ore şi a vântului care viscoleşte zăpada, circulaţia autovehiculelor mai este oprită pe anumite sectoare din şapte drumuri judeţene
Şi în Vrancea un drum naţional şi două drumuri judeţe sunt închise din cauza ninsorii abundente şi a viscolului.
Drumul naţional 23 B Măicăneşti - Ciorăşti şi alte două drumuri judeţene din Vrancea sunt închise circulaţiei, iar pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene traficul se desfăşoară cu dificultate din cauza ninsorii abundente şi a viscolului.
Pe drumul naţional 23 B zăpada are o grosime de 30 - 50 de centimetri, iar pentru redarea acestui drum circulaţiei se acţionează cu două utilaje.
În judeţul Galaţi, circulaţia rutieră se desfăşoară pe toate drumurile în condiţii de iarnă.
Purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat corespondentului Radio România Actualităţi, Maria Mandiţa, că dacă în această dimineaţă, 11 drumuri judeţene erau blocate pe anumite porţiuni, în prezent mai sunt cinci drumuri judeţene blocate pe diferite segmente.
Nu au fost înregistrate avarii la reţeaua de distribuţie a energiei electrice în judeţul Galaţi.
Traficul este îngreunat şi pe şase drumuri naţionale şi 30 judeţene din Hunedoara, din cauza ninsorii.
În zonele Orăştie, Deva şi în Valea Jiului a nins cel mai mult şi acolo sunt concentrate utilajele de deszăpezire.
Traficul greu este interzis în oraşele Pucioasa şi Fieni, cu excepţia maşinilor echipate cu lanţuri, dar în restul judeţului Dâmboviţa nu există drumuri blocate.
Centrul oraşului Alba Iulia a fost blocat din cauza unui copac care s-a rupt din cauza greutăţii zăpezii.
Trei autoturisme au fost avariate în urma prăbuşirii.
În Bucureşti, stratul de zăpadă a îngreunat intervenţia ambulanţelor.
Serviciul de ambulanţă Bucureşti avea la ora 9.00, 37 de cazuri în aşteptare, din care zece urgenţe de gradul unu la care cel mai lung timp de aşteptare era de 45 de minute.
Circulaţia este foarte dificilă pe stăzile mici, iar aleile dintre blocuri sunt blocate de maşini şi de zăpadă.
Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov a înregistrat, în ultimele 24 de ore, 1.073 de solicitări, din care 923 în Capitală şi 150 în Ilfov.
O amubulanţă din judeţul Vrancea aşteptă deblocarea drumului ca să poată ajunge la un pacient cu dializă care trebuie trasportat la spital.
Şase trenuri spre şi dinspre Constanţa au fost anulate, iar altele au avut întârzieri de peste o oră, informează CFR.
Compania le recomandă pasagerilor ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre modificările survenite în circulaţia trenurilor de călători în staţiile şi agenţiile CFR sau la telefon 021.9521.
În timpul nopţii, drumarii buzoieni au încercat să deblocheze traficul rutier în zona Râmnicu Sărat şi pe drumul spre Braşov, însă fără vreun succes în faţa viscolului.
Rămâne în continuare blocat DN 22, Râmnicu Sărat - limita de judeţ cu Brăila, drum troienit de 48 de ore, însă fără autovehicule blocate în carosabil.
Agentul-principal Amalia Vlădescu, purtător de cuvânt al Poliţiei Buzău, a precizat că pe DN 10, Buzău-Braşov, până în zona Cislău, se menţine restricţia de acces doar a autovehiculelor până în 3,5 tone, dar echipate corespunzător.
Aceeaşi sursă precizează că o situaţe gravă se profilează în judeţul Buzău, pe majoritatea drumurilor judeţene. Sunt impracticabile traficului rutier şapte drumuri judeţene situate în partea dinspre Bărăgan şi către zona Râmnicu-Sărat, unde zăpada este încă viscolită şi la această oră.
Tot din cauza ninsorii circulaţia continuă să se desfăşoare cu dificultate pe drumurile din estul şi sudul ţării.
Judeţul şi municipiul Constanţa sunt în continuare sub nămeţi. Deşi nu sunt drumuri naţionale închise circulaţiei, traficul se desfăşoară cu dificultate pe rutele Constanţa-Hârşova, Constanţa-Cernavodă şi Constanţa-Mangalia din cauza viscolului şi a zăpezii care s-a depus pe partea carosabilă.
Utilajele de deszăpezire au acţionat toată noaptea, însă pe alocuri zăpada a fost adusă înapoi pe carosabil.
Autorităţile fac apel la şoferi să evite drumurile Mangalia-Negru Vodă, Ostrov-Adamclisi şi Medgidia-Peştera, pe care nu se poate circula din cauza sulurilor de zăpadă existente.
Porturile maritime Constanţa-Nord şi Constanţa-Sud şi Portul fluvial Constanţa-Sud - Agigea sunt închise, iar traficul pe Canalul Dunăre-Marea Neagră restricţionat.
Şase trenuri spre şi dinspre Constanţa au fost anulate, iar altele au avut întârzieri de peste o oră. 23 dintre cei 50 de români care se întorceau din Turcia şi care au rămas înzăpeziţi în Bulgaria au ajuns aseară la Vama Veche. Ceilalţi se află încă la un hotel din Balcic, de unde astăzi se încearcă aducerea lor în ţară.