Drumul de centură al municipiului Galaţi va fi modernizat
Drumul de centură al municipiului reşedinţă va fi modernizat printr-un proiect european de peste 132 milioane lei.
Articol de Radu Dobriţoiu, 10 Aprilie 2019, 12:37
Consiliul Judeţean (CJ) a lansat proiectul 'Extindere şi modernizare variantă ocolitoare a municipiului Galaţi', în valoare de peste 132 milioane lei, bani obţinuţi în cadrul apelului SUERD, al Programului Operaţional Regional, a declarat miercuri preşedintele instituţiei, Costel Fotea.
Potrivit acestuia, investiţia este rodul unui parteneriat între CJ Galaţi şi Primăria municipiului reşedinţă, fiind cel mai amplu proiect de infrastructură rutieră din judeţ. Bugetul total al proiectului este de 135,2 milioane lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 132,5 milioane de lei, iar cofinanţarea asigurată de CJ Galaţi este de 2,7 milioane de lei.
Noul drum de centură va avea aproape 11 kilometri, patru benzi de circulaţie, cinci sensuri giratorii, elemente de siguranţă rutieră, trotuare, piste pentru biciclişti.
'A fost lansat oficial proiectul de extindere şi modernizare a variantei ocolitoare a municipiului Galaţi, un proiect cu bani europeni de aproximativ 30 de milioane de euro. Vom extinde la patru benzi drumul de centură. Este un proiect vital pentru dezvoltarea Galaţi-ului, care va îmbunătăţi condiţiile de trafic, va creşte siguranţa circulaţiei şi viteza de deplasare, iar pe durata de implementare va duce la crearea de locuri de muncă', a spus Costel Fotea.
Elementul surpriză al acestui proiect este construirea unui pod hobanat (suspendat) care, potrivit preşedintelui CJ Galaţi, va rezolva mai multe probleme de trafic.
'Una dintre cele mai importante probleme rezolvate prin construcţia podului este că nu mai intră traficul greu în oraş, astfel că va fi direct, se reduce distanţa centurii ocolitoare cu 2,4 kilometri - iarăşi, un avantaj foarte mare pentru cei care vor circula pe centură. În afară de faptul că ea va fi la patru benzi şi traficul fluidizat, va fi şi o distanţă mai mică pe care o vor parcurge', a precizat Costel Fotea.
Preşedintele CJ Galaţi a mai precizat că pentru derularea tuturor lucrărilor se vor efectua şi 56 de exproprieri de case şi afaceri, printre care şi trei benzinării.
În total, este vorba despre 11.000 de metri pătraţi de teren şi 6.000 de metri pătraţi de construcţii, existând un buget iniţial de 7 milioane lei, alocat pentru despăgubirea celor ce urmează să fie expropriaţi, informează Agerpres.
Conform proiectului european, despăgubirile sunt asigurate de la UE (cheltuieli nerambursabile), în valoare maximă de 3 milioane de euro (10% din valoarea proiectului), însă dacă valoarea despăgubirilor va fi mai mare, diferenţa de bani va fi asigurată din bugetul CJ Galaţi.
'Chiar şi în cazul în care proprietarii nu vor accepta oferta de despăgubire a CJ-ului şi vor contesta în instanţă, aceştia tot vor expropriaţi, astfel încât proiectul să nu fie întârziat, urmând ca instanţa să decidă, ulterior, despăgubirile finale', a spus Fotea.
Potrivit calendarului stabilit, proiectarea ar trebui să fie executată în maxim şase luni, perioadă după care ar putea fi demarate lucrările propriu-zise, programate a se finaliza cel târziu la 31 mai 2022.