Dragobetele, sărbătorit la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti"
Muzeul Satului aşteaptă vizitatorii în acest weekend cu muzică populară, datini şi obiceiuri românești dedicate îndrăgostiților, concursuri cu premii şi un atelier de confecţionat mărţişoare.
Articol de Ionuţ Dragu, 19 Februarie 2011, 19:15
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" sărbătoreşte, în acest weekend, Dragobetele, sărbătoarea îndrăgostiților la români.
Vizitatorii au parte de muzică populară, datini şi obiceiuri dedicate iubirii la români, concursuri cu premii şi un atelier de confecţionat mărţişoare şi felicitări.
De la târgul de Dragobete pot fi achiziţionate mărţişoare, produse de gastronomie tradiţională, împletituri, obiecte decorative din sticlă şi lemn, măşti, păpuşi şi jucării.
În fiecare an, în calendarul popular românesc, în 24 februarie se sărbătoreşte Dragobetele, eveniment care marchează instalarea primăverii şi renaşterea naturii.
Divinitate mitologică asemănătoare zeului iubirii, Dragobetele este cunoscut şi sub numele de Dragomir.
În credinţa populară românească, el este fiul Babei Dochia.
Năvalnic şi nestatornic, Dragobetele este închipuit ca un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ, care trăiește mai mult prin păduri.
Dragobetele a fost preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu peţitor şi un naş care oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor.