Dragnea anunță reapariția căminelor culturale "în toate satele"
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că a inițiat un program național pentru construcția sau refacerea căminelor culturale "în toate satele".
Articol de Cristiana Sabău, Bistriţa-Năsăud, 23 August 2014, 16:18
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca a initiat un program national pentru constructia sau refacerea caminelor culturale în toate satele, în Transilvania si în nordul Moldovei dorinta pentru aceste “asezaminte culturale” fiind “uriasa”.
“La solicitarea premierului Victor Ponta am initiat un program national pentru a reface, construi sau reabilita camine culturale în asa fel încât în România sa existe în fiecare localitate rurala cel putin un asezamânt cultural”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea la o întâlnire cu primarii din Bistrita-Nasaud în care a semnat mai multe contracte pentru finantarea unor obiective de investitii derulate prin MDR.
Întrebat daca vor exista activitati culturale sau mai degraba se vor face nunti în aceste camine, Liviu Dragnea a spus: “Acest asezamânt cultural, în primul rând, creeaza posibilitatea reala ca acolo sa înceapa sa se refaca traditiile culturale si sa revitalizeze multe activitati culturale, iar acest obiectiv public va fi folosit de catre comunitate”.
Caminul cultural, "dorit mai mult ca apa sau canalizarea"
Vicepremierul a explicat ca oamenii, mai ales din Transilvania si nordul Moldovei, vor camine culturale la fel de mult ca si apa sau canalizare.
“Nu am gasit nicio exceptie, în toata tara, în care undeva, o comunitate, sa nu-si doreasca foarte mult un camin cultural.
"Am gasit localitati în care, dincolo de alimentare cu apa, de canalizare, de asfaltarea ulitelor, aveau ca prioritate caminul cultural, mai ales în Transilvania si în nordul Moldovei. Aici dorinta pentru camine culturale este uriasa, mult mai pregnanta decât în sud si în zona de mijloc”, a spus Liviu Dragnea.
Întrebat daca exista un plan în baza caruia sa fie construite sau rehabilitate caminele, el a raspuns: “Exista un plan mic, parte din planul mare, planul Ponta pentru România”.
“Obiectivul nostru strategic este urmatorul: sa avem în fiecare localitate rurala din România un pachet minim de obiective publice care sa asigure pentru fiecare cetatean de la sat un nivel minim de civilizatie.
"Vorbim de alimentare cu apa, canalizare, de scoala, de camin cultural, biserica sa fie renovata si în bune conditiuni, un parc, un târg sau un obor, depinde ce e specific în zona respectiva, o farmacie, câteva obiective minimale, iar caminul cultural reprezinta unul dintre ele.
"Cred ca e unul din marile proiecte de tara pe care un guvern responsabil trebuie sa si le assume. Acesta este si sensul Ordonantei 28 care are o componenta importanta – modernizarea satului românesc – si care, împreuna cu PNDR din cadrul Programului European pentru Agricultura vor duce, speram noi, ca banii sa nu mai fie risipiti si sa fie parte din finantarea acestui program strategic”, a spus el.
70 la suta din sate "nu au nici azi canalizare"
Vicepremierul a spus ca, daca se actiona pe baza unui plan înca din 90, România ar fi aratat altfel.
“Daca am fi început în anii 90 acest stil de abordare pe baza unui plan, noi nu mai aveam în România niciun sat în care sa iesi din curte si sa intri în noroi pâna la genunchi când ploua sau un sat în care sa nu ai alimentare cu apa.
"Gânditi-va ca, în Occident, alimentarea cu apa nu mai este o dorinta, e ceva obisnuit. La noi, înca discutam de peste 30% din sate care nu au retea de alimentare cu apa si 70% care nu au retea de canalizare.
"Suntem în anul 2014 si spunem ca suntem membri în lumea civilizata. E frumos în Bucuresti, în Bistrita, dar si oamenii de la sate – satele românesti sunt cele mai frumoase din lume, dar cred ca si oamenii de acolo au dreptul la civilizatie”, a declarat el.
Vicepremierul a spus ca, în Bistrita-Nasaud, sunt în diverse faze de executie 13 camine culturale, iar alte sapte camine culturale vor fi preluate de Compania Nationala de Investitii (CNI) pentru finalizarea lucrarilor începute în alti ani.
Sâmbata, la Bistrita, vicepremierul Liviu Dragnea a semnat 30 de proiecte de dezvoltare locala care au primit finantare de circa 8,5 milioane de lei, se vor derula prin Programul National de Dezvoltare Locala si vizeaza modernizarea infrastructurii rutiere, retelele de alimentare cu apa si canalizare, sisteme de erupare a apelor uzate.