Douăzeci de ani de la Proclamaţia de la Timişoara
Cel mai important punct al Proclamaţiei din 11 martie 1990 este cel care interzicea foştilor comunişti să candideze la funcţii publice.
Articol de Manuela Stănescu, 11 Martie 2010, 14:09
Pe 11 martie 2010 se împlinesc 20 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara.
Documentul a rămas în conştiinţa publică prin Punctul 8, care le interzicea foştilor comunişti să candideze la funcţii publice.
"Articolul 8. Ca o consecinţă a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură pe orice listă a foştilor activişti comunişti şi a foştilor ofiţeri de Securitate. Jos comunismul!", spunea articolul citit de George Şerban, din balconul Operei din Timişoara, la 11 martie 1990.
La 20 de ani de la lansarea proclamaţiei, Societatea Timişoara organizează în această săptămână mai multe evenimente.
Problema eliminării foştilor comunişti din funcţii publice constituie punctul central al manifestărilor.
Până duminică sunt programate lansări de carte, proiecţii de film în aer liber, simpozioane, dar şi acordarea pe 13 martie a premiilor anuale ale Societăţii.
Preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea, spune că la 20 de ani de la lansare, Proclamaţia de la Timişoara rămâne în actualitate prin mai multe puncte pe care le-a avansat.
"Multe puncte din Proclamaţia de la Timişoara fac parte din normalitatea unei societăţi democratice şi care se aplică. E vorba de descentralizare, e vorba de subiectele economice ş.a.m.d.", explică preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.
El a mai spus că acestea sunt puncte mai puţin cunoscute deoarece toată lumea s-a focalizat pe punctul 8 al Proclamaţiei iar acest lucru reprezintă o neîmplinire a Societăţii Timişoara.
"Noi am redactat un proiect al legii lustraţiei, care a trecut de Senat, dar încă nu a fost votat în Camera Deputaţilor", a mai adăugat Florian Mihalcea.