Două milioane de români "consumă alcool în exces"
Excesul de alcool omoară mai mulţi oameni decât SIDA şi tuberculoza la un loc, relevă datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Articol de Marilena Frâncu, 22 Mai 2013, 13:31
Statistica arată că în România peste două milioane de persoane consumă alcool în exces, 70% din cazurile de violenţă în familie şi aproape 50% dintre crime sunt cauzate de bautură, aproximativ 100 de români mor în fiecare an din cauza alcoolului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra tendinţei de creştere a consumului de alcool la adolescenţii şi tinerii din întreaga lume.
În acest context, Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi a Toxicomaniilor a explicat azi prejudecăţile cu care se confruntă cei care au o problemă cu consumul de alcool.Fenomenul social dependenţa de alcool este prezentat de societate ca un fenomen cu conotaţii negative sub formă de viciu.
De alcool nu te vindeci niciodată sau alcoolismul este singura boală în care pacientul trebuie să vină vindecat la doctor, sunt câteva dintre prejudecăţile cu care se confruntă pacienţii cu dependenţă de alcool. În plus, pacienţilor le este ruşine să ceară ajutor apelând la un medic, pentru că la noi nu există decât două centre de tratament specializat, respectiv la Bucureşti şi Târgovişte, iar în spitale ajung doar vârstncii şi cazurile foarte grave.
Abuzul şi dependenţa "nu ţin de voinţa persoanei"
Abuzul şi dependenţa nu ţin de voinţa persoanei - a explicat medicul psihiatru Eugen Hriscu - deoarece la nivelul creierului se produc nişte modificări care, de cele mai multe ori, fac imposibil autocontrolul şi astfel intervenţia din afară este absolut necesară.
Abuzul şi dependenţa, în general, sunt rezultatul interacţiunii a trei factori: mediu, substanţă şi persoană.
Mediul însumează familia, şcoala, comunitatea sau anturajul persoanei; substanţa trebuie să fie disponibilă şi cu proprietăţi farmacologice, fie că este vorba de alcool sau droguri, iar persoana trebuie să fie într-un grad crescut de vulnerabilitate, fie că este vorba de o depresie sau depăşirea unor probleme personale.
Ideea că dependenţa şi abuzul ţin exclusiv de persoană nu este justificată pentru că în anumite condiţii orcine poate fi expus acestui risc.
Medicul Hriscu a precizat că şi factorul genetic joacă un rol important astfel încât persoane cu rude de gradul I, cu probleme în consumul de alcool prezintă un risc crescut de a dezvolta la rândul lor o dependenţă.