Documente originale despre autorul Imnului, expuse la Braşov
Potrivit soţiei lui Andrei Mureşanu, prima oară când s-a cântat Imnul a fost într-o drumeţie cu elevii Seminarului Teologic Greco-Catolic, sus pe Tâmpa.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 30 Iulie 2013, 12:39
Luni, peste tot în ţară au fost organizate festivităţi dedicate Zilei Imnului Naţional, nu a făcut excepţie nici Braşovul, unde cei de la Muzeul Casa Mureşenilor şi-au propus să prezinte publicului documente originale despre autorul Imnului Naţional, Andrei Mureşanu.
Muzeul Casa Mureşenilor de la Braşov este numit şi Muzeul Imnului Naţional.
Figura centrală a zilei de luni a fost evident Andrei Mureşanu.
El a venit la Braşov, adus de unchiul său Iacob Mureşanu, profesor la Seminarul Teologic Greco-Catolic, un amănunt extrem de important, deoarece, după cum povesteşte soţia lui Andrei Mureşanu, Suzana, prima oară când s-a cântat Imnul a fost într-o drumeţie cu elevii acestui seminar, sus pe Tâmpa.
La întoarcere - povesteşte soţia poetului - elevii deja ştiau versurile şi cântau acest viitor Imn al ţării.
De altfel, aici, la Braşov, a fost scrisă şi poezia "Un răsunet", poezie cunoscută astăzi sub denumirea de "Deşteaptă-te, române!".
În muzeu este expusă, în transcrierea originală a acestei poezii, o transcriere din secolul XIX, singura transcriere scrisă cu litere de mână pe hârtie păstrată.
De asemenea, tot în muzeu se află volumul de versuri apărut în acelaşi secol în care apare poezia "Un răsunet", scrisă cu caractere chirilice, şi tot aici se poate vedea în original cunoscuta poză a lui Andrei Mureşanu şi alte documente legate de poet.
Şi pentru că este vorba de o poveste a Imnului, în Muzeul Casa Mureşenilor din Braşov sunt expuse toate cele patru imnuri care au precedat "Deşteaptă-te, române!" şi "Imnul regal", pe versurile lui Vasile Alecsandri, şi cele trei imnuri comuniste: "Zdrobite cătuşe", "Te slăvim, Românie!" şi cunoscutul de mulţi dintre noi, "Trei culori".