Doctorii atenţionează cu privire la excesele de Paşte
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, doctorul Gheorghe Mencinicopschi, a declarat că pentru alimentaţia din perioada sărbătorilor Pascale există indicaţii speciale, mai ales în cazul celor care au ţinut post.
Articol de Ioana Dogaru, 13 Aprilie 2012, 15:36
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), doctorul Gheorghe Mencinicopschi, (ICA) a atras atenţia populaţiei cu privire la excesele de Paşte, informează Mediafax.
Acesta aminteşte că mâncarea de Paşte, bazată pe carne de miel, este foarte greu de digerat, la fel şi alcoolul în exces.
Gheorghe Mencinicopschi a declarat că pentru alimentaţia din perioada sărbătorilor Pascale există indicaţii speciale, mai ales în cazul celor care au ţinut post.
"Recomandarea cu mâncarea foarte greu de digerat din perioada Paştilor trebuie să se facă treptat. De aceea, în cele trei zile de sărbătoare, consumul va fi eşalonat. Nu trebuie să asociem toate mâncărurile grele, caracteristice sărbătorii de Paşti la o masă.
"Nu este recomandat să amestecăm la aceeaşi masă drob, ciorbă şi friptură de miel, stufat şi cozonac, chiar dacă aceasta durează cinci ore", a spus doctorul.
Potrivit acestuia, masa de Paşte ar trebui să înceapă cu nişte salate care prepară sistemul gastro-intestinal, sucurile gastrice pentru a putea primi mâncărurile grele.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare a criticat obiceiul, mai nou al oamenilor, de a mânca în noaptea de Înviere după ce vin de la Biserică.
"În tradiţia creştină masa de Paşte începea a doua zi după ce erau sfinţite bucatele şi nu noaptea. Nu ar trebui să mâncăm noaptea pentru că organismul noaptea trebuie să facă altceva, să se detoxifice.
"Mâncatul noaptea este nociv, la fel şi stropirea mâncărurilor grase cu alcool. Acestea pot crea disconfort gastrointestinal, mergând până la pancreatită gravă, care este o urgenţă medicală", a mai spus directorul ICA.
Doctorul a adăugat că există alimente mult mai uşoar de digerat decât cele din carne de miel, iar acesta sunt cele pe bază de carne de curcan.