Doar 16% promovare la bac în a doua sesiune
Rezultatele sesiunii din toamnă a bacalaureatului au fost afişate iar promovarea este una mică, doar 16% dintre cei care au susţinut examenul au reuşit să-l treacă. Rezultatele finale se vor afişa miercuri.
Articol de Paul Poteraşi, 04 Septembrie 2011, 19:04
Rezultatele bacalaureatului 2011, sesiunea de toamnă, arată că doar 16% dintre elevii înscrişi la examene au promovat.
În capitală, promovabilitatea la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat a fost de aproximativ 17,82%, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu, citat de Agerpres, la examen participând peste 12.300 de candidaţi.
Toţi cei nemulţumiţi de rezultatele obţinute au avut posibilitatea de a depune contestaţii duminică.
Rezultatele finale ale sesiunii de toamnă ale examenului de bacalaureat vor fi afişate pe 7 septembrie.
Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 a fost de 44,47 la sută la nivel naţional, cea mai slabă de după 1989.
La sesiunea august-septembrie a bacalaureatului s-au înscris peste 110.000 de candidaţi, dintre aceştia numai în Bucureşti peste 12.300.
Pentru proba A s-au înscris 10.568 de candidaţi, pentru proba B - 260 de candidaţi, pentru proba C - 11.105 de candidaţi, proba D - 10.944 de candidaţi, proba E(a) - 62.348 de candidaţi, proba E(b) - 945 de candidaţi, proba E(c) - 78.082 de candidaţi, proba E(d) - 60.345 de candidaţi.
Rată de promovabilitate, pe județe
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Constantin Paşol, în judeţul Argeş, promovabilitatea la sesiunea din toamna a examenului de bacalaureat, înainte de rezolvarea contestaţiilor, a fost de 16%.
Procentul de promovabilitate la a doua sesiune a Bacalaureatului este de 22,31% în judeţul Bihor iar în Botoşani promovabilitatea este de 16,16%.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Cristina Sabău, un număr de 1019 candidaţi din Bistriţa-Năsăud au luat note sub cinci la sesiunea din toamna a examenului de bacalaureat şi 143 note între 5 şi 6.
Inspectorul şcolar general Vasile Marc de la Inspectoratul Scolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsaud a declarat că cei care au luat note sub cinci reprezintă 87,69% dintre elevii care au participat la sesiunea a doua a bacalaureatului, în timp ce elevii care au luat între 5,00 si 5,99 reprezintă 31%.
În proporţie de 17,41% dintre candidaţii care au susţinut în Bistriţa-Năsăud sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat au reuşit să promoveze, respectiv 245 dintre cei 1784 de candidaţi înscrişi.
La sesiunea de vară a bacalareatului, promovabilitatea în judeţ a fost de 43,17%.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Mariana Sebeni, doar 19,56 % dintre candidaţii braşoveni înscrişi în sesiunea de toamnă a bacalaureatului au promovat.
Dintre cei 2982 de candidaţi înscrişi, doar 483 au obţinut minimum 6, iar alţi 513 nu s-au mai prezentat la examene.
Numărul cel mai mare de picaţi se înregistrează la proba de matematică.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Cristina Moise, în judeţul Buzău doar 22,54 la sută dintre cei 2295 de candidaţi înscrişi la cea de a doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2011 au promovat examenul.
În prima sesiune din acest an, promovabilitatea la Buzău a fost de 54,08 la sută.
În judeţul Cluj, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Ciprian Iancu, procentul de promovaţi, înaintea contestaţiilor, la examenul de bacalaureat sesiunea de toamna este de 20,62% din cei 2357 de candidaţi.
Procentul este puţin mai mare decât cel de anul trecut, când în sesiunea similara au promovat 20,5% dintre elevi.
În sesiunea de vară au promovat examenul 54,91% dintre candidaţi.
În judeţul Constanţa, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Mona Constantinescu, aproximativ 1500 de tineri au susţinut în această perioadă sesiunea de toamnă a bacalaureatului.
Dintre aceştia, circa 400 au absentat de la examen iar 9 au fost eliminaţi.
În judeţul Galaţi, potrivit declaraţiilor lui Doruleţ Resmeriţă, inspectorul şcolar general din Galaţi, citate de corespondentul Radio România Actualităţi, Maria Mandiţă, procentul de promovabilitate în sesiunea a doua de bacalaureat este de 15,39%, raportat la numărul elevilor care au dat examenul şi nu la cel al celor înscrisi la examen.
Potrivit inspectorului şcolar general din Galaţi, din totalul celor 3.371 de elevi înscrişi la a doua sesiune de bacalaureat, doar 2.762 au fost prezenţi.
Cea mai mare notă a fost de 9.80, obţinuta la limba şi literatura română, nota 10 nefiind obţinută de nimeni.
Procentul de promovabilitate de acum, de 15,39% este mai mic decât cel obţinut în toamna anului trecut, la a doua sesiune de promovabilitate – 16,21% a mai spus Doruleţ Resmeriţă.
În prima sesiune de bacalaureat din acest an, procentul de promovabilitate a fost de 45%.
În judeţul Giurgiu, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Emil Talianu, la cele trei centre de examen s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat, sesiunea august-septembrie, 1006 candidaţi.
Dintre aceştia nu s-au prezentat 22, iar 4 au fost eliminaţi pentru fraudă.
În urma evaluării rezultatelor s-a înregistrat o promovabilitate de 38,83%.
De menţionat că în liceele unde în sesiunea din vara s-a înregistrat o promovabilitate slabă, de aceasta dată promovabilitatea a fost de 22%.
În judeţul Hunedoara, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Ilie Pintea, doar 450 de absolvenţi de liceu din cei 2.371 care s-au prezentat la sesiunea din toamna a Bacalaureatului au promovat examenul.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, procentul de promovabilitate de 18,97 la suta este la jumatate faţa de prima sesiune a Bacalaureatului, când peste 38 la suta dintre elevi au obţinut note de trecere.
Ei au mai declarat că cele mai multe note sub 5 au fost consemnate la examenele scrise de la matematică, fizică şi limba română.
Rezultatele cele mai slabe au fost înregistrate la liceele tehnice, în timp ce procentul de promovabilitate mai ridicat este la colegiile teoretice, conform şefului ISJ Hunedoara, Alexandru Lăutaru.
La toate centrele de examinare au fost luate măsuri stricte pentru ca elevii să nu poată copia, un număr de 14 absolvenţi fiind eliminaţi din sălile de examen în urma tentativelor de fraudă.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Laura Stoican, examenul de bacalaureat, sesiunea de toamnă, a ridicat probleme mari, elevilor din judeţul Olt, gradul de promovabilitate fiind unul foarte slab.
Potrivit oficialilor Inspectoratului Şcolar al judeţului Olt, după afişarea rezultatelor finale de duminică, mai puţin de 12 la sută dintre liceenii din judeţul Olt, care au susţinut bacalaureatul în această sesiune au promovat examenul maturităţii.
Conform aceleiaşi surse, doar 169 de candidaţi dintre cei 1447 care s-au prezentat la bacalaureat, în judeţul Olt, au promovat examenul.
Alţi 471 de elevi au absentat, iar şapte au fost eliminaţi după ce au încercat să fraudeze.
Condurecerea Inspectoratului Şcolar al judeţului Olt a spus că, rezultatele nu i-au luat prin surprindere şi a explicat că, raportat la numărul de candidaţi şi la pregătirea lor, ţinând cont că sunt corigenţi şi elevi care au picat în sesiunile trecute, ne aşteptam la aceste rezultate.
În judetul Sibiu, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Carmen Vulcan, promovabilitatea la aceasta sesiune a examenului de bacalaureat este de 21,95%.
Doar 344 de elevi din cei peste 1900 de înscrişi au reuşit să ia note de trecere.
Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Constantin Gorun, procentul este mai mic decât la sesiunea din toamna anului trecut, când peste 29% au promovat.
Faţă de prima sesiune din acest an, procentul a fost chiar mai mic de jumatate, atunci peste 53% dintre elevii au reuşit să treaca examenul.
Un procent mai ridicat se înregistrează la Suceava, rata anunţată de promovabilitate fiind de 36,31%.