DNA cere arest preventiv pentru funcţionari ai CJ Mehedinţi
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi preşedintele organizaţiei PSD Orşova sunt acuzaţi de trafic de influenţă.
Articol de Radiojurnal, 03 Aprilie 2014, 14:08
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut azi arest preventiv pentru 30 de zile în cazul celor doi şefi de instituţii publice din Mehedinţi, precum şi al unui om de afaceri, lider politic local, reţinuţi într-un amplu dosar în care sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă.
DNA îi acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Adrian Duicu, pe şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Ştefan Constantin Ponea, şi pe preşedintele organizaţiei PSD Orşova, Constantin Popescu, de folosirea şi cumpărarea influenţei exercitate asupra unor funcţionari publici în ultimul an, după o schemă pe care o explică purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
"Există date şi indicii rezonabile potrivit cărora atât preşedintele Consiliului Judeţean cât şi şeful Poliţiei Mehedinţi ar fi promis că îşi vor trafica influenţa conferită de funcţiile deţinute pentru a-şi face reciproc anumite servicii.
"Concret, preşedintele Consiliului judeţean i-ar fi promis şefului Poliţiei judeţene că va face astfel încât să fie menţinut în funcţie şi, mai mult, la un moment dat, să fie promovat chiar într-o funcţie de conducere la nivelul IGPR.
"În schimb, şeful Poliţiei Mehedinţi i-ar fi promis preşedintelui Consiliului judeţean că îşi va exercita influenţa astfel încât să-l determine pe judecătorul care judeca o anumită cauză să pronunţe o hotărâre favorabilă în sensul anulării raportului Agenţiei Naţionale de Integritate care îl viza", spune Livia Săplăcan.
"Staţi liniştiţi, nu s-a întâmplat nimic”
La începutul cercetărilor făcute de autorităţi, şeful IPJ Mehedinţi Ştefan Ponea a declarat că nu cunoaşte detaliile investigaţiei.
"Ceea ce vreau să spun pentru toţi colegii mei poliţişti, pentru familie şi pentru toţi cei ce mă cunosc este că sunt nevinovat.
"Nu cunosc natura verificărilor, pe cine vizează", a spus Ştefan Ponea.
Întrebat de jurnalişti dacă e implicat în trucarea de licitaţii, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Duicu a răspuns că nici nu s-a gândit la aşa ceva, şi a susţinut că este nevinovat.
"Staţi liniştiţi, nu s-a întâmplat nimic”, le-a spus Adrian Duicu jurnaliştilor.
Fraudă cu urări la televiziune
Tranzacţii cu terenuri, impunerea de decizii unor organisme de control sau presiuni la adresa subordonaţilor sunt alte acuzaţii formulate de procurorii anticopruţie - mai arată purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Ioan Adrian Duicu, este bănuit de şase tipuri de infracţiuni de corupţie.
Printre acestea, faptul că, prin intermediari, ar fi obligat primarii din judeţ să achite contravaloarea unor urări difuzate înainte de sărbătorile de iarnă pe două posturi de televiziune deţinute de firme controlate de acesta.
"Concret, fiecare persoană ar fi trebuit să plătească pentru astfel de urări suma de 600 de lei. Trebuie să spun că cele trei persoane reţinute în acest moment beneficiază de prezumţia de nevinovăţie şi ele urmează să fie prezentate Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă de 30 de zile în cursul zilei de astăzi", spune Livia Săplăcan.