DNA a soluţionat 4.100 de dosare penale, în 2014
Procurorii anticorupţie au finalizat anul trecut 4.100 de dosare şi au înregistrat cele mai mari confiscări de la înfiinţare, în 2002, a arătat procurorul-şef Laura Codruţa Kövesi.
Articol de Diana Surdu, 24 Februarie 2015, 19:04
Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe anul trecut a fost apreciată de preşedintele Klaus Iohannis şi de premierul Victor Ponta la şedinţa de bilanţ al instituţiei.
Mii de dosare finalizate, sută de milioane de euro confiscate, aprecieri naţionale şi la nivel european.
Procurorul-şef, Laura Codruţa Kövesi, dă asigurări că investigarea corupţiei la nivel înalt va continua, indiferent de funcţiile deţinute de suspecţi.
Potrivit unui sondaj sociologic, şi încrederea românilor în DNA a crescut.
Procurorii anticorupţie au finalizat anul trecut 4.100 de dosare, au avut cel mai mare număr de demnitari anchetaţi într-un an, cele mai mari confiscări, alături de cele mai multe rechizitorii, instrumentate cu doar 86 de procurori, acelaşi număr de la înfiinţarea instituţiei în 2002.
"Hotărârile judecătoreşti rămase definitive în cauzele DNA în 2014 au inclus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte tuturor medicilor din România într-un an de zile", a arătat Laura Codruţa Kövesi.
Klaus Iohannis a cerut soluţii pentru creşterea numărului de procurori şi a bugetului instituţiei, dar şi îmbunătăţirea gradului de recuperarea a prejudiciilor după condamnarea suspecţilor de corupţie.
"Recuperarea prejudiciilor este, asemenea executării pedepsei, obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului", a spus şeful statului.
35 de magistraţi au fost trimişi în judecată şi 20 condamnaţi definitiv, în 2014
Premierul Victor Ponta a felicitat DNA pentru anchete şi a cerut sprijinul instituţiei pentru combaterea evaziunii fiscale.
"Vreau să vă felicit pentru anchetele pe care le-aţi făcut faţă de acei magistraţi corupţi care, în cazurile de insolvenţă, îi protejau pe cei care făceau evaziune fiscală", a declarat prim-ministrul.
Şi ministrul justiţiei a remarcat trendul ascendent al dosarelor de corupţie la nivel înalt soluţionate, dar şi constanţa activităţii DNA privind combaterea corupţiei din instituţiile de aplicare a legii.
"România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice care să le aplice pentru toţi, fără părtinire, fără imunităţi. Nimeni nu va comite o infracţiune de corupţie sau economico-financiară dacă ştie că nu se va alege cu niciun folos material şi riscă o pedeapsă privativă de libertate", a spus Robert Cazanciuc.
Activitatea DNA a fost supusă şi anul trecut unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici şi atacuri venite din partea unor oameni politici sau a unor instituţii media - se arată în mesajul adresat de procurorul general, Tiberiu Niţu.
Cu toate acestea, potrivit unei cercetări sociologice, încrederea românilor în DNA a crescut la cea mai mare valoare de la înfiinţarea instituţiei: 55%.