Disponibilizări în masă la Uzina de Apă Grea din Drobeta Turnu Severin
Situaţie critică la Uzina de Apă Grea din Turnu Severin, unde peste 900 de persoane vor rămâne fără loc de muncă, teoretic până la 1 octombrie.
Articol de Mihai Bădescu, 17 Septembrie 2015, 05:06
Situaţie critică la Uzina de Apă Grea din Turnu Severin, unde peste 900 de persoane vor rămâne fără loc de muncă, teoretic până la 1 octombrie.
În realitate, însă, administraţia a anunţat că de mâine doar 150 de angajaţi vor mai putea veni la lucru.
Oamenii sunt foarte îngrijoraţi, mai ales că de patru luni nu şi-au mai primit banii.
La nivel local se vorbeşte despre o hotărâre de guvern aprobată recent prin care apa grea ar fi cumpărată din fonduri de la rezerva de stat şi restanţele salariale ar fi rezolvate, dar în lipsa unor anunţuri oficiale, au apărut primele forme de protest extrem.
Nemulţumită că nu a primit salariul întreg din luna mai, Mihaela Cosma, una dintre angajatele Uzinei de Apă Grea nu a mai părăsit sediul unităţii şi refuză hrana de 11 zile.
"Am primit odată 3 milioane, nişte tichete, ne-au tot amânat. Nu mai este nevoie de apă grea. Toţi salariaţii au înţeles că se va termina cu această uzină. Nu mă deranjează că plec, dar să plec măcar cu banii la zi", spune Mihaela Cosma.
Hotărârea de guvern privind cumpărarea apei grele de la rezerva de stat ar fi fost aprobată, dar procedurile întârzie, iar oamenii au ajuns la capătul răbdării din cauza neplăţii salariilor.
Ei se tem că vor fi trimişi acasă şi nu-şi vor mai primi banii.
La Uzina de Apă Grea au început deja disponibilizări în masă.
"De joi se rămâne în structura minimală cu 150 de persoane, cea care va intra efectiv în funcţiune de la 1 octombrie. 905 oameni pleacă", a declarat Ervin Watzlawek, director Romag-Prod.
Fabrica de Apă grea este parte componentă a Regiei pentru Activităţi Nucleare, aflată în insolvenţă, cu datorii de peste 200 de milioane de euro.