Discuţiile pe marginea Legii securităţii cibernetice continuă
Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor, SRI, STS, CRISC şi cei ai societăţii civile vor continua discuţiile pe marginea Legii securităţii cibernetice.
Articol de Radiojurnal, 19 Februarie 2016, 19:55
Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor, ai SRI, STS şi ai Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, precum şi cei ai societăţii civile vor continua discuţiile pe marginea Legii securităţii cibernetice.
A doua întâlnire dintre părţi nu s-a soldat astăzi cu nicio concluzie.
Organizaţiile non-guvernamentale reclamă în continuare lipsa de transparenţă a actului normativ, discordanţe cu directiva europeană în materie şi cu legea fundamentală românească.
Pe de altă parte, şeful Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, Augustin Jianu avertizează, în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, că ameninţările cibernetice s-au diversificat şi multiplicat în ultimul timp.
"Ce ne dorim este, prin legea aceasta, să avem nişte mecanisme legale de intervenţie în aşa fel încât să putem întrerupe atacurile chiar de la etapa de recunoaştere. Atacatorii exploatează vulnerabilităţi ale sistemelor de operare, instalează mai multe aplicaţii, cum ar fi: Remote Access Tools, Backdoor, adică aplicaţii prin care să li se dea acces la distanţă. Sunt mai multe tipuri de ameninţări pe care le avem în vedere. În general, infrastructurile de interes naţional sunt de fiecare dată ameninţări de tip statal, deci sunt servicii secrete ale altor ţări care ne ameninţă. Nu poate să răspundă la asta decât un serviciu secret, dar asta este realitatea", a spus Augustin Jianu.
Proiectul de lege referitor la securitatea cibernetică se află în prezent în dezbatere publică.
Referindu-se la acest document, ministrul comunicaţiilor, Marius Bostan, a dat asigurări în emisiunea Euroatlantica de la Radio România Actualităţi că prevederile sale nu vor încălca în niciun fel dreptul cetăţeanului la viaţă privată.