Discuţia guvern-transportatori privind acciza, amânată
Transportatorii vor ca supraacciza la combustibili, care va intra în vigoare de la 1 aprilie, să fie amortizată în totalitate prin măsuri guvernamentale.
Articol de Radiojurnal, 27 Martie 2014, 18:47
Discuţiile dintre reprezentanţii guvernului şi transportatori pe tema introducerii accizei la carburanţi, programate să aibă loc astăzi la prânz, au fost amânate pentru această seară, la ora 20.00.
Preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, precizează, pentru Radio România Actualităţi, că transportatorii vor ca supraacciza la combustibili, care va intra în vigoare de la 1 aprilie, să fie amortizată în totalitate prin măsuri guvernamentale.
"Pentru asta ne vom lupta în negocieri. Totodată ne vom lupta pentru ca soluţia tehnică în cazul returnării unui procent de acciză să fie cât mai simplă, mergând pe modelul TVA-ului, adică să apară evidenţiată acciza pe factură la carburant şi, aferent, procentul ce se va returna, astfel încât şi statul şi transportatorii, în mod transparent şi controlat să aibă o evidenţă clară a mişcării respectivei returnări, respectivului procent; practic, să se închidă în economie întreg circuitul carburanţilor - de la pompă şi până la transportator" spune Augustin Hagiu.
Executivul a decis ieri că o parte din sume să le fie restituite transportatorilor după un model aplicat în mai multe state europene.
Nu este clar însă care va fi modalitatea de decontare, după cum declară Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.
"Nu s-a ajuns încă la o decizie vizavi de cuantumul acestei sume sau vizavi de modalitate. Astăzi se va identifica pentru a nu se afecta competitivitatea sectorului de transport din România, să se aplice şi în cazul României o prevedere care există în Directiva Europeană privind accizele ca, în cazul anumitor categorii de vehicule, să se poată acorda o cotă redusă de acciză. Că acest lucru se întâmplă printr-o restituire, că se întâmplă printr-o reducere direct, înainte de achiziţie, vom vedea astăzi cum s-a aplicat în alte state pentru a vedea în ce măsură şi cum se poate aplica şi în România" afirmă Dan Manolescu.
Majorarea accizei la combustibul cu şapte eurocenţi plus TVA este susţinută de premier, dar contestată de preşedintele Traian Băsescu.
Guvernul susţine că banii astfel obţinuţi vor asigura finanţarea unor proiecte majore de infrastructură, respectiv construcţia de autostrăzi, în vreme ce şeful statului susţine că banii ar urma să fie folosiţi în alte scopuri, în an electoral, şi că executivul ar pune astfel o presiune inutilă pe consumatori.