Discuţia din Consiliul Uniunii Europene pentru Agricultură s-a terminat fără o concluzie pentru derogările pe care le cer fermierii
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, spunea că înţelege aceste solicitări, numai că executivul european nu poate modifica regulamentul în timp util.
Articol de Bogdan Isopescu, 23 Ianuarie 2024, 22:36
Cu puţin timp în urmă s-a încheiat la Bruxelles şedinţa Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultură, după aproape 12 ore de discuţii.
Miniştrii au analizat, printre altele, propunerile mai multor state de a prelungi derogarea de la obligaţia de a lăsa necultivate patru procente din suprafaţa fermelor şi de a aplica rotaţia culturilor. Bogdan Isopescu este acum în direct cu noi de la Bruxelles. Bună seara, Bogdan!
Reporter: Bogdan Isopescu - Bună seara! Discuţia din Consiliu s-a terminat fără o concluzie pentru derogările pe care le cer fermierii din România, alături de cei din alte 15 state.
Mă refer la obligaţia privind rotaţia culturilor, precum şi obligaţia de a lăsa nelucrate de circa patru procente din suprafaţa fermelor. România cere astăzi în mod special acest lucru.
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, spunea că înţelege aceste solicitări, numai că executivul european nu poate modifica regulamentul în timp util.
Ar trebui voinţa politică a celor trei instituţii europene, în speţă Parlamentul, Comisia şi Consiliul.
Dar, declara el, această voinţă politică ar trebui să existe anul acesta, încă o dată, pentru că problemele agricultorilor sunt reale, mai ales că ne confruntăm cu o situaţie de criză privind alimentaţia la nivel global.
Discuţia, aşadar, nu este finalizată, iar comisarul pentru agricultura afirmă că va pune din nou problema în comisie atât pentru cele două derogări, cât şi pentru măsurile de salgardare pentru cele cinci state de graniţă, printre care şi România, care sunt influenţate negativ de exportul ucrainean de cereale ieftine.
În consecinţă, nu avem nici o decizie pentru solicitările fermierilor români pentru cele două două derogări şi avem perspective totuşi foarte slabe pentru o modificare a regulamentului.
Mâine, Comisia Europeană va discuta din nou despre extinderea facilităţilor pentru exportul ucrainean de cereale, iar surse de la Bruxelles spun că va exista posibilitatea unei măsuri de salvgardare dacă lucrurile se complică pentru agricultorii din cele cinci state de graniţă, printre care şi agricultorii români.