Directorul Institutului Naţional de Criminalistică merge la Piatra-Neamț
Încep să apară deja primele informații legate de contextul în care s-a produs incendiul de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț.
Articol de Radiojurnal, 15 Noiembrie 2020, 16:26
Comisarul-şef Romică Potorac, Directorul Institutului Naţional de Criminalistică, se va deplasa la Piatra Neamţ, pentru a sprijini echipa de cercetare la faţa locului, în ancheta legată de incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Decizia a fost luată în urma şedinţei convocate la prânz de către ministrul de interne, Marcel Vela.
S-au stabilit, de asemenea, măsuri suplimentare pentru protejarea criminaliştilor împotriva infecţiilor cu noul coronavirus şi a substanţelor chimice degajate în urma incendiului.
Grupul de lucru constituit la nivelul ministerului pentru gestionarea activităţilor de la Piatra-Neamţ şi Bucureşti va fi condus de către secretarul de stat Bogdan Despescu, chestor-şef de poliţie.
Primele informații legate de contextul în care s-a produs incendiul de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț
Încep să apară deja primele informații legate de contextul în care s-a produs incendiul de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț.
O echipă formată din procurori de la Parchetul General, polițiști și specialiști în investigarea incendiilor se află la fața locului și investighează cazul. Corespondentul RRA, Geanina Buftea, ne oferă în direct mai multe informații. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! În acest moment la spital a ajuns și o echipă de specialiști de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroșani, care va efectua o expertiză tehnică pentru a determina cauzele și împrejurările care au dus la producerea acestei tragedii.
Specialiștii de la Petroșani au efectuat expertize și în cazul incendiilor de la Maternitatea Giulești și Clubul Colectiv. Situația de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț nu este ușoară, mai ales că la conducerea sa s-au perindat în ultimele 11 luni nu mai puțin de opt manageri.
Încă din decembrie 2019 au început demisiile, demiterile și numirile. Spitalul se afla sub administrarea Consiliului Județean, care a numit manageri atât medici, cât și politicieni. În stare de urgență din cauza pandemiei, ministerul a avut sub administrare spitalul și a anumit doi directori.
Ultimul a fost demis de către Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean, după ce spitalul a revenit la administrare locală.
Actualul manager, numit la sfârșitul lunii octombrie, fostul primar al municipiului Roman, Lucian Micu, a dispus mai multe modificări în structura de funcționare a spitalului, printre care mutarea Secției ATI de la etajul 3 la etajul 2, pentru a-i mări capacitatea.
Comisiile de anchetă verifică și existența avizelor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică.
Din datele preliminare se pare că sistemul electric a fost suprasolicitat, izbucnind incendiul aseară la ora 19:00, în urma căruia au murit 10 persoane, cu vârste cuprinse între 67 și 87 de ani, alte șase au ajuns la Spitalul din Lețcani, iar medicul de gardă care a încercat să îşi salveze pacienții a fost transferat la un spital din Belgia.