Directivele europene pentru energie, dezbătute în România
Mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, se află deja în întârziere cu implementarea anumitor directive europene.
Articol de Bogdan Isopescu, 03 Iunie 2014, 00:56
Comisia de industrie din Camera Deputaţilor a lansat în dezbatere publică proiectul prin care directivele europene pentru energie sunt transpuse în legislaţia naţională.
Prima formă a documentului a fost discutată luni împreună cu reprezentanţii patronatelor şi cu specialişti în domeniu.
Dezbaterea este importantă, pentru că pe 25 iunie Consiliul European va discuta noua strategie care să asigure securitatea energetică în faţa Rusiei, dar şi o eficienţă crescută.
Pe fond, mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, se află deja în întârziere cu implementarea anumitor directive europene.
Cazul Ucriana a forţat Uniunea Europeană să îşi redefinească strategia energetică, pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia sau altă sursă, pentru a consuma eficient şi pentru a-şi utiliza propriile resurse, fie că este vorba de biomasă sau energie solară. Cei care spun asta cel mai apăsat sunt polonezii, care cer o strategie comună bazată pe modernizarea infrastructurii, solidaritate între statele membre, o politică de import comună şi utilizarea eficientă a diverselor resurse interne.
Marek Szczygieł, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, spune că cel mai vulnerabil punct al Uniunii este gazul.
"Am văzut cum preţul energiei a fost folosit drept armă politică, drept instrument de presiune sau chiar şantaj.
"Nu este pentru prima dată când Rusia se foloseşte de poziţia sa de furnizor de energie pentru Europa în a atinge anumite ţinte geostrategice", a declarat Marek Szczygieł.
România "are pierderi"
Iulian Iancu este preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor, unul din cei care a coordonat documentul prin care sunt implementate directivele europene pentru energie.
El spune că, în ciuda unui potenţial energetic divers şi mare, România pierde pe partea de eficienţă, iar aici avem pierderi pe transportul de energie, piederi la consumul de energie, pierderi la furnizare şi distribuţie, pierderi sunt şi în clădiri.
"O măsură crucială o reprezintă cea a distribuitorului, a celui care intră în relaţie directă cu consumatorul final, de a-i trece setul de informaţii obligatoriu în factură, pentru a-l conştientiza, o dată, de nivelul mare al consumului, de facilităţi şi, eventual, de schimbarea comportamentului, respectiv, de mutarea consumului în orele din zi când preţul energiei este mai mic", a spus Iulian Iancu.
Transgaz anunţă, însă, că şi-a îmbunătăţit eficienţa pentru transportul de gaz şi a redus la jumătate pierderile.