Direcțiile de sănătate monitorizează situația post-inundații
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat la RRA că a cerut aplicarea planului de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele inundate.
Articol de Radio România Actualităţi, 04 August 2014, 14:03
Echipele Direcţiilor de Sănătate Publică sunt prezente în toate zonele afectate de inundaţiile de săptămâna trecută, dă asigurări Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Ministrul sănătății a explicat în cadrul emisiunii Probleme la zi, la Radio România Actualităţi, că se fac verificări periodice şi se raportează din oră în oră către instituţiile cu atribuţii în privinţa calităţii apei potabile şi a activităţii epidemiologice - sunt asigurate stocurile de vaccinuri necesare care pot fi utilizate oricând este nevoie de intervenţie, la recomandarea medicului.
După recentele inundaţii, oficialii Ministerului Sănătăţii au solicitat Direcţiilor Locale de Sănătate Publică să supravegheze din punct de vedere epidemiologic populaţia din zonele afectate şi să monitorizeze inclusiv calitatea apei potabile, dar şi asanarea, respectiv, dezinfecţia fântânilor.
Video: Emisiunea "Probleme la zi". Realizator: Victor Caraculacu
Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, le-a cerut tuturor reprezentanţilor direcţiilor să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate şi să colaboreze în acest sens cu autorităţile şi administraţia publică.
Între timp, însă, sute de nou-născuţi rămân nevaccinaţi împotriva hepatitei şi a tuberculozei, din cauza lipsei dozelor de vaccin, situaţia fiind înregistrată mai ales la copiii care au ieşit în ultima perioadă din maternităţile din judeţul Prahova.
Planul de măsuri pentru asigurarea asistenței medicale în zonele afectate de inundații prevede asigurarea medicamentelor pentru tratamente, vaccinuri, a declarat ministrul sănătății Nicolae Bănicioiu la Radio România Actualități.
"Echipele Direcţiilor de Sănătate Publică sunt prezente în toate zonele calamitate şi în toate zonele afectate de inundaţii, tocmai pentru a face anumite verificări, a monitoriza pacienţi care sunt în atenţia noastră, pacienţi cu boli cronice, episoade acute ale diverselor boli, gravide care au nevoie de monitorizare în cazul unui transport de urgenţă sau în cazul unei naşteri iminente, la fel pentru bolnavii care au nevoie de dializă, şi, evident, trebuie să se ia măsurile necesare pentru a se asigura accesul cât mai rapid al acestora către intervenţia medicală de specialitate de care au nevoie.
"De asemenea, se fac verificări zilnice, periodice, şi raportări din oră în oră către Ministerul Sănătăţii şi, evident, către celelalte instituţii care au în atenţie această problemă referitor la probele de apă potabilă, resursele potabile ale comunităţilor respective, şi activitatea epidemiologică. Se ţine sub monitorizare acest aspect, pentru a nu izbucni o astfel de situaţie în zonele cu potenţial", a declarat ministrul sănătății.