Din toamnă va începe procesul de evaluare vizuală rapidă a clădirilor din Bucureşti expuse riscului seismic
Directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Răzvan Munteanu, a făcut luni precizări pe această teme la Radio România Actualități.
Articol de Radiojurnal, 06 Martie 2023, 13:58
În această toamnă urmează să înceapă procesul de evaluare vizuală rapidă a clădirilor din capitală expuse riscului seismic.
Directorul executiv al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Răzvan Munteanu, a făcut luni precizări pe această teme la Radio România Actualități.
Aproximativ 10.000 de clădiri din București ar urma să fie obiectul acelei evaluări.
Sunt construite înainte de 1977, au cel puţin trei etaje și mai mult de 10 locuințe. Răzvan Munteanu a explicat cum se face exact această expertiză.
Răzvan Muntean: Vine o echipă de specialiști, identifică clădirea, intră în clădire, completează o serie de elemente tehnice în fișa respectivă. Există o metodologie în spate, un soft care vine și îţi calculează scorul respectiv și fiecare imobil primește un scor. Nu este necesar acordul proprietarilor. Sigur, este ideal ca proprietarii să permită accesul pentru a vizualiza. Deci, nu există niciun fel de metodologie invazivă, nu se fac niciun fel de probe tehnice, probe de materiale, dar este ideal de a se permite accesul specialiștilor în subsolul, în parterul blocului, pe casa scării, tocmai pentru a completa cât mai acurat informațiile pe care le identificăm din exterior.
Răzvan Munteanu a explicat că banii alocați consolidării de locuințe vor avea două surse: PNRR, unde sumele provin din fonduri europene, respectiv Programul Național pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, unde banii provin de la bugetul statului.
În prezent, două clădiri din capitală sunt în etapele finale ale procesului de consolidare și o alta a fost finalizată. Din 2020, zece șantiere de consolidare au fost blocate din cauza unor neînțelegeri judiciare.