DIICOT invocă o "complicitate morală a protestatarilor pașnici" #10August
Articol de Diana Surdu, 16 Iulie 2020, 15:53
La aproape doi ani de la protestul diasporei din Piața Victoriei din București, DIICOT susține în Ordonanța de clasare a dosarului 10 august că a existat o complicitate morală a protestatarilor pașnici din Piața Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violențe asupra forțelor de ordine. Diana Surdu a citit documentul și explică.
Reporter: În documentul întocmit de DIICOT prin care șefii Jandarmerie au fost exonerați de orice vină pentru intervenția în forță împotriva oamenilor prezenți în Piața Victoriei în august 2018, procurorii arată că încercarea jandarmilor de a extrage din mulțime pe cei violenți a înregistrat un eșec mai ales din cauza atitudinii protestatarilor pașnici.
DIICOT notează că după ora 16:00, în ciuda apelurilor repetate adresate protestatarilor pașnici de a se delimita de persoanele care se manifestau violent.
Primii chiar s-au amuzat de violențele exercitate împotriva forțelor de ordine.
În ordonanța de clasare se face și o analiză a unor concepte precum complicitate morală, victime colaterale și victime inocente, pentru a descrie atitudinea protestatarilor pașnici care nu au colaborat cu forțele de ordine. Anchetatorii au tras concluzia că nu toate victimele colaterale ale intervenției jandarmilor au fost și victime inocente.
În documentul de clasare au fost inserate fotografii care ilustrează atitudinea protestatarilor pașnici, capturile foto fiind însoțite de scurte explicații, precum: ”pe un fond de acalmie se forțează gardul la contact cu jandarmii”, ”un pet lovește un jandarm în cască”, ”se intervine cu substanțe lacrimogene pentru a se elibera presiunea pe zona de contact” sau ”în timp ce protestatari asumați ca pașnici dezaprobă acțiunea jandarmilor, prin spatele lor alți protestatari continuă se arunce cu diferite obiecte în forțele de ordine”.
Procurorul general Gabriela Scutea a declarat ieri că toate actele din dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic.
Aceasta a explicat că documentul este amplu - 235 de pagini - și că tratează evenimentele din respectiva zi pe două planuri: subiectul pasiv-colectiv reprezentat de mulțimea protestatarilor ca întreg și cel al subiecților individuali, în special persoane agresate după ora 23:00, când a fost dispersată mulțimea de oameni.