Dializa "de vacanţă"
Orice persoană care urmează un tratament prin hemodializă se poate înscrie în programul "Dializa de vacanţă", cu acordul medicului nefrolog curant şi prin programarea din timp la centrul din oraşul de destinaţie.
Articol de Marilena Frâncu, 15 Iulie 2010, 11:56
Programul "Dializa de vacanţă” asigură realizarea unor şedinţe prin programare, astfel încât oamenii pot pleca de-acasă, continuându-şi în acelaşi timp tratamentul.
Persoanele care ajung la dializă sunt practic dependente de această terapie, iar viaţa lor depinde de aceste şedinţe făcute de mai multe ori pe săptămână.
Programul din această vară propune o varietate de destinaţii: de la litoralul Mării Negre la munte, de la mânăstirile din Moldova la Băile Herculane, iar oraşele incluse în program sunt: Constanţa, Braşov, Suceava, Iaşi, Bacău, Oneşti şi Oradea.
Orice persoană care urmează un tratament prin hemodializă se poate înscrie în acest program, în baza acordului din partea medicului nefrolog curant şi prin programare cu cel puţin două săptămâni înainte la centrul din oraşul ales pentru petrecerea vacanţei.
Programul nu presupune niciun cost pentru pacient, tratamentul fiind decontat în totalitate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Încă o veste bună pentru pacienţii hemo-dializaţi
Profesor doctor Alexandru Ciocâlteu este autorul unei invenţii care ar putea îmbunătăţii calitatea vieţii pentru cei care suferă de insuficienţă renală.
"În dializa peritonealǎ ţi se lasǎ un cateter în burtă, de mǎrimea unui pix care nu creazǎ o stare bunǎ pacientului. Cu invenţia mea, eu produc presiune în vasele capilare prin care se produce un fel de urinǎ ce va fi eliminatǎ printr-o valvǎ de la nivelul vezicii.
"Supravegherea medicalǎ este minimǎ în acest caz şi ea va consta într-un treining al pacientului de maxim o lunǎ. Fiecare bolnav are alt material genetic, reacţioneazǎ în alt fel la un anume medicament şi-atunci medicul trebuie sǎ înveţe în sǎptǎmânile de antrenament cum poate strânge sau dilata vena aportǎ pentru a produce hipertensiune cu ajutorul unei telecomenzi şi a elimina în acest fel aşa-zisa urinǎ prin vezica urinarǎ. În aceste condiţii pacientul nu mai este legat de câtǎ apǎ bea sau ce mǎnâncǎ”, a afirmat Alexandru Ciocâlteu.
Invenţia a obţinut medalia de aur anul acesta, la Salonul Internaţional de la Geneva şi se află acum în faza de studii pentru aplicarea ei în producţia de masă.
Ea este extrem de valoroasa pentru cei peste 10.000 de pacienţi dializaţi din ţara noastră, cei peste 300.000 în Europa şi pentru cei peste 1 milion din întreaga lume.