Dezbateri în parlament privind graţierea
Comisia Juridică a Senatului a dezbătut miercuri proiectul privind graţierea.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Aprilie 2017, 06:19
Comisia Juridică a Senatului a dezbătut miercuri proiectul privind graţierea.
Marţea viitoare este termenul la care expiră timpul alocat dezbaterii la Senat acestui proiect de lege, iar dacă nu este dezbătut până atunci, potrivit legii şi regulamentelor, proiectul este adoptat tacit şi merge mai departe la Camera Deputaţilor.
Tot miercuri, Parlamentul a dat undă verde unui proiect de lege care permite farmaciilor să facă distribuţia en gros de medicamente.
Reporterul RRA, Amalia Bojescu: "Senatorii au lucrat, astăzi, doar în comisiile de specialitate, întrucât plenul Senatului nu a mai fost convocat, din lipsa proiectelor de lege, ce trebuiau dezbătute şi votate.
La Comisia Juridică, senatorii trebuiau să discute pe marginea pachetului de legi în domeniul justiţiei, cele care aduc modificări la statutul judecătorilor şi procurorilor.
Însă, discuţiile au fost amânate pentru două săptămâni.
Motivul- reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai CSM nu au transmis punctele de vedere solicitate de Comisie.
Preşedintele Comisiei, senatorul PSD, Şerban Nicolae s-a arătat nemulţumit de această situaţie, mai ales că ministrul justiţiei, Tudorel Toader, declarase în urmă cu o lună că pachetul de legi va fi gata.
În aceste condiţii, senatorii jurişti au decis să-l cheme, săptămâna viitoare, pe 25 aprilie, pe ministrul justiţiei, pentru a prezenta propunerile de modificare a legilor în domeniu.
Şerban Nicoale: "Situaţia nu mai poate fi prelungită.
Este, totuşi, inadmisibil să se lucreze de atâta vreme şi să nu ştim, totuşi, ce se va discuta.
Nu-mi este foarte clar dacă este o modificare de substanţă şi vor fi noi legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizare judiciară şi CSM-ul, sau vor fi propuneri de modificări în timpul în care noi aşteptăm puncte de vedere, facem dezbateri.
În sistemul judiciar din România se întâmplă lucruri.
Procesele merg înainte, anchetele merg înainte, şi societatea nu poate aştepta la nesfârşit ca noi să ne hotărâm care este viziunea noastră şi cum ar trebui făcute corecţiile necesare, în aşa fel încât să avem un sistem judiciar transparent, echilibrat, eficient şi pe înţelesul tuturor."
Pentru o amânare a dezbaterilor s-a pronunţat şi senatorul PNL, Alina Ghorghiu.
Ea este de părere că trebuie să se ţină cont de observaţiile instituţiilor abilitate, mai ales când este vorba despre modificarea legislaţiei privind statutul judecătorilor.
Alina Gorghiu: "Nu cred că intervalul de timp în care veţi reuşi finalizarea acestui pachet este unul scurt.
Cu toate acestea, ar fi păcat să fi fost deja consultate intanţele din România, parchetele din România, cel puţin pe legile de organizare şi funcţionare şi să nu ţinem cont de observaţiile venite de la aceste instituţii.
Aşa că, v-aş propune să mai dăm un termen, astfel încât să putem să beneficiem de propunerile sistemului şi să vedem pe urmă ce facem."
Senatorii jurişti au discutat şi despre proiectul legii privind graţierea, însă nu au formulat un raport, întrucât trebuie analizate datele venite din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Instituţia a transmis Comisiei Juridice a Senatului o simulare privind potenţialii beneficiari ai proiectului de lege al graţierii.
Potrivit documentului, ar urma să iasă din închisori între 888 şi 2.765 de deţinuţi, în funcţie de diferitele propuneri aduse actului normativ.
O nouă şedinţă a fost convocată pentru luni, 24 aprilie, când senatorii trebuie să decidă ce vor face cu proiectul de lege, în condiţiile în care pe 25 aprilie, la Senat, este termenul de adoptare tacită.
La Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, s-a adoptat legea care permite persoanelor juridice autorizate să elibereze medicamente pentru populaţie, să poată realiza şi distribuirea en gros a acestora.