Dezbaterea din parlament pentru modificarea legilor justiţiei continuă
Comisia specială a decis că statul are dreptul să-i dea în judecată pe magistraţii care a săvârşit un prejudiciu cu rea credinţă sau gravă neglijenţă
Articol de Radiojurnal, 29 Noiembrie 2017, 18:02
Dezbaterile din Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei continuă până la ora 19:00. Lucrările au început după prânz, într-o atmosferă tensionată, după protestele opoziţiei faţă de răspunsul pe care preşedinţii celor două Camere parlamentare l-au dat ieri, în numele întregului Legislativ, Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Reporterul RRA Mugur Mihăiţă relatează că se discută intens pe tema răspunderii procurorilor şi judecătorilor. În şedinţa de astăzi s-au adus amendamente la actul normativ aflat în vigoare, precum schimbarea unor sintagme.
De exemplu: din "statul se poate îndrepta" în "statul are dreptul să se îndrepte". În articolul privind recuperarea prejudiciilor stabilite prin hotărâre definitivă penală împotriva unui judecător sau procuror care a săvârşit un prejudiciu cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.
De asemenea, parlamentarii jurişti au adoptat şi amendamentul care stabileşte ca recuperarea prejudiciilor să fie decisă de Curtea de Apel, ori de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acţiunea fiind înaintată prin Ministerul Finanţelor.
Se dezbate, de asemenea, acţiunea în regres şi propunerea ca ea să poartă fi înaintată într-un termen de un an de la data hotărârii. Un alt amendament adoptat referă la interzicerea de a participa la activităţi politice a procurorilor şi judecătorilor.
Sunt discuţii tehnice pe tema modificării legilor justiţiei la care participă, pe lângă parlamentarii membrii ai Comisiei speciale, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei şi ai magistraţilor, CSM şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România.