Dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor la legea pensiilor
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat marţi proiectul noii Legi a pensiilor, fără amendamente de natură să-i modifice structura de bază.
Articol de Florin Lepădatu, 12 Decembrie 2018, 08:13
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a aprobat marţi proiectul noii Legi a pensiilor, fără amendamente de natură să-i modifice structura de bază.
Documentul, adoptat anterior şi de Senat ca prima Cameră sesizată, într-o formă apropiată de cea propusă de guvern, urmează să fie supus votului decizional miercuri.
Cătălin Purcaru de la Palatul Parlamentului: "Membrii Comisiei pentru muncă au menţinut stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar au aprobat un amendament prin care persoanele care au cotizat cel puţin zece ani pot beneficia de pensie doar dacă vor completa sumele necesare la Casa Naţională de Pensii pentru diferenţa de cinci ani.
Deşi în prima parte a zilei a fost adoptat un amendament al USR potrivit căruia persoanele cu handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare pot beneficia de pensie de asigurări sociale, deputaţii au revenit şi au stabilit păstrarea formei iniţiale.
În textul guvernului şi adoptat de Senat, doar nevăzătorii erau incluşi în categoria celor care ies la pensie după un stagiu de cotizare redus.
Fostul ministru al muncii, Olguţa Vasilescu, explică: "Ai stagiul minim de cotizare, automat intri în sistemul de pensii, indiferent că ai o dizabilitate sau nu.
Ai o dizabilitate şi nu poţi să munceşti, sigur că intri într-o formă de asistenţă socială.
Haideţi să nu confundăm lucrurile !
Pensia se referă la persoanele care au contribuit."
Opoziţia consideră însă că acest lucru reprezintă o discriminare faţă de persoanele cu dizabilităţi.
Deputatul PNL Dan Vâlceanu: "Să legi pensia de invaliditate de un stagiu minim de cotizare, de parcă poţi rămâne invalid atunci când tu îţi programezi.
Nu îţi programezi să rămâi invalid decât după 15 ani de cotizare.
E o mare aberaţie."
Raportul Comisiei pentru muncă urmează să intre miercuri pentru dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional."