Despăgubiri pentru locuinţă, "doar cu asigurarea obligatorie"
Premierul Victor Ponta spune că despăgubirile acordate de guvern în cazul unor calamităţi nu trebuie considerate ca un îndemn de eludare a legii care prevede asigurarea locuinţei.
Articol de Daniel Neguţ, 18 Septembrie 2013, 18:34
Premierul Victor Ponta le-a cerut, azi, oamenilor să-şi facă asigurări obligatorii de locuinţe.
El a atras atenţia că despăgubirile acordate de guvern în cazul unor calamităţi, precum cea din Galaţi sau Tulcea, nu trebuie considerate ca un îndemn de eludare a legii care prevede această obligativitate.
Actul normativ modificat în vară prevede amenzi pentru cei neasiguraţi şi interdicţia de a mai primi despăgubiri de la stat.
Purtătorul de cuvânt al autorităţii de supraveghere financiară, Radu Soviani subliniază că autorităţile locale au dreptul să controleze existenţa asigurării obligatorie a locuinţelor şi să impună plata unor amenzi.
Mai mult decât atât, nici despăgubirile acordate de Guvern în cazul unor calamităţi nu pot fi primite de către cei care nu au asigurarea obligatorie.
"În cazul efectelor actualelor inundaţii, Guvernul trebuie să facă foarte clar diferenţa între măsurile de prim ajutor pe care trebuie să le acorde şi ceea ce înseamnă despăgubiri.
"Pentru că, potrivit legii asigurării obligatorii a locuinţelor despăgubirile de la bugetul central sau local sunt interzise în situaţia în care nu există asigurare obligatorie a locuinţelor încheiată", spune Radu Soviani.
Obligaţi la plată şi cei cu asigurare facultativă
Legea stabileşte, de asemenea, şi obligaţiile celor care au deja asigurări facultative ale locuinţelor.
"Cei care au încheiat până acum contracte de asigurare facultativă, care acoperă riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii, asigurările lor rămân în vigoare până la expirare", spune Radu Soviani.
Brokerul de asigurari, Liliana Păun precizează că în condiţiile noii legi, asigurările facultative nu vor mai acoperi riscurile preluate de asigurarea obligatorie, respectiv de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii şi drept urmare vor fi mai ieftine.
"Asigurarea obligatorie se poate face în paralel cu asigurare facultativă care se reduce practic cu contravaloarea asigurării obligatorie, de 10 euro, respectiv 20 de euro", spune Liliana Păun.
Preţul asigurării facultative va fi calculat în funcţie de celelalte riscuri acoperite la solicitarea fiecărui client.