Deputații au adoptat modificări la legea privind sistemul public de pensii
Modificările permit reducerea vârstei standard de pensionare şi pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de şase ani.
Articol de Iulia Gherman, 03 Iunie 2015, 13:58
Deputaţii au adoptat astăzi în plen unele modificări la legea privind sistemul public de pensii.
A fost adoptat, totodată, pe articole proiectul de lege care permite acordarea tichetelor de vacanţă.
Modificările aduse Legii 263 privind sistemul unitar de pensii publice permite reducerea vârstei standard de pensionare şi pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de şase ani.
Documentul legislativ a fost adoptat pe articole, cu sprijinul tuturor grupurilor parlamentare.
"Este bine că s-a adoptat acest proiect. Ştim cu toţii că în România 4,3 milioane de salariaţi susţin 5, 1 milioane de pensionari şi beneficiari de indemnizaţii plătite de CNPP, cu o rată nesustenabilă de dependenţă de 1, 3 pensionari la salariaţi", a spus deputatul PNL Claudia Boghicevici.
Tichetele de vacanţă, nominale și valabile doar în țară
Tot pe articole a fost adoptat şi proiectul de lege pe baza căruia angajaţii din instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale pot primi vouchere de vacanţă.
Acestea vor fi nominale şi se vor utiliza doar în ţară.
Totodată, angajatul care va intra în posesia voucherului de vacanţă nu va mai beneficia de prima de vacanţă sau bilete de odihnă.
Deputatul PSD Iulian Iancu, cu precizări despre prevederile proiectului de lege elaborat de guvern:
"Se referă la introducerea unui nou instrument, respectiv cel al voucherului de vacanţă pe suport electronic. De asemenea, cele care sunt tipărite în suport electronic, cât şi cele pe suport de hârtie, vor fi utilizate doar în unităţi turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism. Acest sistem de vouchere de vacanţă păstrează facilităţile fiscale oferite angajatorilor", a spus deputatul PSD Iulian Iancu.
Cele două documente legislative aşteaptă astăzi votul decizional din plenul Camerei Deputaţilor.