Depresia, "a doua cauză de îmbolnăvire în 2020"
Zece procente din populaţia globului suferă de depresie, cifră care se regăseşte şi în România, avertizează specialiştii de Ziua sănătăţii mintale.
Articol de Cristina Grecu, 10 Octombrie 2012, 19:32
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în următorii opt ani depresia va deveni a doua cauză de îmbolnăvire la nivel mondial, după bolile cardiovasculare, iar unul dintre factorii favorizanţi pare să fie criza economică.
Uşoară, moderată sau gravă, depresia se transformă într-o criză globală, aşa cum se numeşte anul acesta tema Zilei sănătăţii mintale.
Deşi nu s-au făcut prea multe studii sistematice în România, specialiştii pot avertiza totuşi că incidenţa bolilor psihice creşte.
Anul trecut s-au sinucis în România aproape 3.000 de persoane, din care peste 80% bărbaţi, spun statisticile Institutului de Medicină Legală.
Bărbaţii refuză să accepte ideea că pot suferi de depresie, iar fiecare zi care trece aduce o creştere exponenţială a riscului de sinucidere.
Riscurile majore sunt la bărbaţii divorţaţi sau văduvi, la şomeri şi la cei care suferă de boli cronice, precum cancerul.
Stresul poate declanşa o depresie
Dincolo de problemele mai grave există şi stresul de zi cu zi, care, necontrolat, poate declanşa o depresie.
Sorin Pletea, medic specialist psihiatru la Spitalul de Boli Psihice "Alexandru Obregia" ne spune cum ne putem proteja.
"E bine să avem cât mai mulţi prieteni, cât mai multe activitaţi relaxante, să nu ne concentrăm doar asupra muncii de dimineaţă până seara, cu toate că asta ar cam fi tendinţa în ultima perioadă, pentru că apare o epuizare şi, încercând să dăm din ce în ce mai mult din noi, epuizarea aceasta se accentuează, astfel încât până la urmă vom ajunge într-o depresie, mai uşoară sau mai gravă", a afirmat Sorin Pletea.
Aşadar, moderaţie la muncă. Nu mai mult de nouă ore pe zi, spune medicul, şi somn într-o cameră aerisită fără stimuli vizuali: televizor, ceas electronic, telefon mobil.
În plus, bună dispoziţie, chiar dacă nu e întotdeauna uşor.
Studii făcute în Marea Britanie arată că fiecare 10% în plus la şomaj adaugă şi 1,5% la numărul de sinucideri.
Alte studii spun că sentimentul de învinovăţire poate duce la depresie. Iar altele că alimentaţia cu aşa-numita "junk food" produce stări depresive şi de anxietate.
Lumea întreagă pare foarte preocupată de bolile psihice ale secolului.
Unii cercetători au descoperit chiar şi remedii inedite, cum ar fi ghioceii sau narcisele din Africa de Sud, care pot îmbunătăţi substanţial medicaţia.
Dacă în secolul XVIII femeile cu depresie postnatală erau internate la ospiciu, acum, în secolul XXI, există soluţii destule pentru tratarea depresiei şi nu trebuie să ne ferim de ele.
Este important ca o persoană să accepte boala şi să o trateze - spune doctorul Sorin Pletea.
"În momentul de faţă sunt tratamente moderne. Sunt tratamente care nu mai sedează pacienţii, tratamente cu care pacienţii pot lucra, pot merge să-şi vadă de treburile lor, de familie, de absolut orice", a spus doctorul Sorin Pletea.
În anul 2020, depresia va fi a doua cauză de îmbolnăvire, după bolile cardiovasculare, avertizează OMS.