Depozitele de gaze pentru iarnă, "pline în proporție de aproximativ 75%"
Depozitele de gaze pentru iarnă sunt plină în proporție de aproximativ 75%, un volum mai mic decât prognozau autoritățile.
Articol de Bogdan Isopescu, 12 Octombrie 2021, 13:28
Depozitele de gaze pentru iarnă sunt plină în proporție de aproximativ 75%, un volum mai mic decât prognozau autoritățile, fapt care poate crea probleme în aprovizionare în cazul unei ierni asemănătoare celei de anul trecut.
Conform calculelor, producția internă și nivelul gazelor de depozite nu pot asigura necesarul pentru zilele foarte reci, ceea ce determină - susțin anumiţi analiști - un necesar de import cu care România nu s-a mai confruntat până acum.
Reporter: Bogdan Isopescu: Deşi autoritățile sau Romgaz dau asigurări că nu vor fi probleme în alimentare furnizori spun că nu reușesc să găsească gaze pe bursă pentru a semna contracte.
Mai mult, adaugă ei, solicitările pentru importul gazelor rusești prin Ucraina au rămas fără răspuns. Deși nu sunt poziții oficiale, afirmațiile furnizorilor ar putea fi confirmate și de situația nivelului de injecție al gazelor în depozite, un nivel mult mai mic decât cel de anul trecut.
Analiştii spun că potențiala criză, privind atât prețul, cât și alimentarea, ar trebui să determine decizii politice nu doar în legătură cu gazele din Marea Neagră, dar și în legătură cu creșterea capacității de înmagazinare.
Vasile Cârstea, director Depogaz Ploieşti: Vrem să atenuăm dependența de import pe timpul sezonului rece. Importul să fie pe perioada sezonului cald, când putem să-l aducem și la costuri mai mici și să-l introducem în depozit. Poate vom reuşi cu depozitul de la Mirciuleşti, Sărmășel și Ghercești.
Reporter: Autorităţile spun că nu vom avea probleme cu alimentarea cu gaze în iarnă, iar, conform măsurilor de urgență ale guvernului, în eventualitatea unei crize în alimentare populația este ultima care ar trebui să își facă griji.