Demiteri în cazul accidentului aviatic de luni
Premierul Victor Ponta a anunţat demiterea secretarului de stat în ministerul de interne Cătălin Chiper şi a şefului Romatsa. Premierul va cere în CSAT şi demiterea şefului STS.
22 Ianuarie 2014, 10:54
Premierul Victor Ponta a anunţat demiterea secretarului de stat în ministerul de interne, Cătălin Chiper şi a şefului Romatsa.
Premierul va cere în CSAT şi demiterea şefului STS.
Premierul Victor Ponta a declarat că în cazul a trei instituţii - Ministerul de Interne, Romatsa şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - lucrurile au funcţionat "inacceptabil de încet" în privinţa operaţiunilor desfăşurate ca urmare a accidentului aviatic de luni.
"Am constat, ca primă concluzie, în baza raportului întocmit de către vicepremierul Gabriel Oprea, că au existat în operaţiunea de căutare şi salvare a victimelor deficienţe inacceptabile", a declarat premierul Victor Ponta.
Raportul guvernului privind evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 |
Doi morţi în urma accidentului de avion de luni
Pilotul Adrian Iovan, cu o experienţă de zeci de ani de zbor, şi o femeie, medic rezident, şi-au pierdut viaţa luni seară după ce avionul de mici dimensiuni în care erau a aterizat forţat într-o zonă muntoasă la limita dintre judeţele Alba şi Cluj.
Alte cinci persoane care erau la bord - copilotul şi patru medici - au fost răniţi şi au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj-Napoca.
Avionul aparţinea Şcolii Superioare de Aviaţie, transporta o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias din capitală; la Oradea însă ar fi apărut probleme la bord.
Medicii urmau să recolteze un rinichi care ar fi trebuit transplantat la Bucureşti, însă deasupra Munţilor Apuseni avionul s-a prăbuşit.
Avionul, identificat cu ajutorul unui pădurar
Unul dintre medici, Radu Zamfir, a reuşit să ia legătura cu salvamontiştii şi să le indice acestora locul aproximativ unde se află cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonul mobil.
Câteva sute de poliţişti, jandarmi, pompieri, salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni i-au căutat pe supravieţuitori.
Lor li s-au alăturat aproape 500 de localnici în calitate de voluntari - spune unul dintre ei, Alexandru Roşu.
"Prima dată am văzut la ştiri şi ne-am gândit să dăm o mână de ajutor poliţiei, jandarmilor, ambulanţelor. Ne-am grupat şi am mers. Noi am ajuns foarte târziu, dar când am ajuns noi victimele deja erau scoase, le-am adus aici la ambulanţe", a spus Alexandru Roşu.
Avionul a fost identificat cu ajutorul unui pădurar.
Corespondentul nostru Claudiu Pădurean a stat de vorbă, în această dimineaţă, cu unul dintre cei care au ajuns primii la locul accidentului, Gheorghe Trif, sătean din Pietroasa, care a auzit despre accidentul aviatic la Radio România Actualităţi.
Audio: Gheorghe Trif, unul dintre cei care au ajuns primii la locul accidentului, care a auzit despre accidentul aviatic la Radio România Actualităţi. Realizator Claudiu Pădurean.