Deficitul de personal medical "va creşte"
Deficitul de personal medical se va acutiza în următorii 20 de ani în toată lumea, arată raportul "Un adevăr universal - nu există sănătate fără forţă de muncă" al OMS.
Articol de Daniel Neguţ, 18 Februarie 2014, 21:39
Deficitul de personal medical se va acutiza în următorii 20 de ani în toată lumea, atrage atenţia OMS.
Raportul "Un adevăr universal - nu există sănătate fără forţă de muncă" publicat de specialiştii OMS identifică atât cauzele fenomenului cât şi potenţiale soluţii.
Referitor la România, OMS notează că că media migraţiei personalului de specialitate este de patru ori mai mare decât cea europeană.
Deficitul de lucrători în domeniul sănătăţii va ajunge la aproape 13 milioane de oameni în următorii 20 de ani, cauzele fiind legate de îmbătrânirea forţei de muncă din sectorul medical şi migraţia doctorilor către locuri unde primesc mai mulţi bani, fără a fi înlocuiţi în sistemul din care pleacă.
De pe altă parte, stilul de viaţă din ce în ce mai nesănătos creşte riscul de îmbolnăvire a populaţiei, ceea ce duce la o sporire a cererii de cadre medicale.
Ritmul actual de formare a noilor doctori este mult sub nevoia de forţă de muncă, se arată în raport.
Există 83 de ţări în care nu este atins raportul minim de 23 de medici la 10.000 de locuitori.
În România, raportul este de 24 de cadre medicale la 10.000 de locuitori, în vreme ce media europeană este de 34.
Pe de altă parte, cu cei peste 14.000 de medici care au părăsit ţara din 2007 şi până acum, România are o rată a migraţiei doctorilor de nouă procente, în timp ce media europeană este de 2,5%, potrivita datelor Colegiului Medicilor.
Aceeaşi sursă anunţă că în judeţele Călăraşi şi Giurgiu există numai un cadru medical la 1000 de locuitori, iar în Ialomiţa şi Tulcea, 1,1, respectiv 1,2 doctori la mia de locuitori.
Printre soluţiile propuse de OMS se află creşterea sprijinului politic şi tehnic pentru atragerea tinerilor către profesiile din sectorul medical, dar şi stimularea medicilor din numite ţări pentru ca ei să nu mai p-ece şi să profeseze în continuare acolo.