Deficitul bugetar "trebuie menţinut în limita a 2,2% din PIB"
Fondul Monetar Internaţional apreciază că trebuie luate măsuri care să compenseze amânarea cu trei luni a creşterii accizei la combustibil.
21 Decembrie 2013, 13:46
FMI apreciază că guvernul de la Bucureşti va trebui să ia măsuri pentru a aduce venituri suplimentare la buget, care să compenseze amânarea cu trei luni a creşterii accizei la combustibil.
Într-un comunicat transmis la solicitarea corespondentului nostru, Ani Sandu, FMI salută promulgarea bugetului pe anul 2014, de către preşedintele Traian Băsescu, dar notează că deficitul bugetar trebuie menţinut în limita a 2,2% din PIB.
Semnarea bugetului pe 2014, de către preşedintele Traian Băsescu, este un pas binevenit, se precizează în comunicat.
FMI notează că pentru a asigura menţinerea deficitului în ţinta de 2, 2% din PIB vor fi necesare acum măsuri care să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat, care, practic, să compenseze lipsa cauzată de amânarea, cu trei luni, a creşterii accizei la combustibili.
Potrivit FMI, autorităţile de la Bucureşti au cerut să discute despre aceste măsuri cu FMI luna viitoare în ideea de a combina prima şi a doua evaluare a acordului de tip stand by.
O misiune a FMI este prevăzută să vină în România în ianuarie, mai arată instituţia financiară.
"Monitorizare mai atentă"
După disputele între guvern şi preşedintele Traian Băsescu în legătură cu bugetul pe anul viitor, directorul de comunicare al FMI-ului, Gerry Rice, a declarat că FMI monitorizează îndeaproape evoluţiile din ţara noastră.
Gerry Rice afirmă că se aşteaptă o decizie din partea autorităţilor, dacă se doreşte modificarea politicilor necesare pentru asigurarea ţintei de deficit agreate.
Reprezentantul instituţiei spunea că FMI are încredere că autorităţile române rămân angajate punerii în practică a elementelor cheie din cadrul acordului.
Preşedintele Traian Băsescu a fost de acord să promulge bugetul de stat pentru că guvernul a amânat cu trei luni majorarea accizei pe motorină şi benzină.
Şeful statului a spus că este convins că sunt resurse foarte mari pentru ca această taxă să nu fie introdusă niciodată.