Deficit de asistenţi sociali în administraţiile publice din Botoşani
Mai mult de jumătate dintre administraţiile publice locale din judeţul Botoşani nu au angajaţi asistenţi sociali, în condiţiile în care nevoile comunităţii sunt foarte mari.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 11 Septembrie 2015, 16:40
Mai mult de jumătate dintre administraţiile publice locale din judeţul Botoşani nu au angajaţi asistenţi sociali, în condiţiile în care nevoile comunităţii sunt foarte mari, spun specialiştii.
Acest lucru s-ar putea schimba în anii următori, dacă autorităţile locale vor face proiecte pentru a obţine finanţare europeană.
Copiii au cea mai mare nevoie de ajutorul asistenţilor sociali.
Ca şi în alte judeţe din ţară, reţeaua de asistenţi comunitari şi sociali este deficitară la Botoşani.
Doar jumătate dintre administraţiile publice locale au angajaţi profesionişti în domeniu.
Ceilalţi lucrează cu referenţi sau persoane necalificate pentru această activitate, ceea ce are repercusiuni grave asupra populaţiei, care are nevoie de sprijin, spune Alin Stănescu, medic în cadrul Centrului pentru Politici din Social şi Sănătate.
"Există un segment al populaţiei care nu ştie să-şi apere propria sănătate. Au abilităţi parentale mai reduse şi ei trebuie să fie sprijiniţi", a spus Alin Stănescu.
Autorităţile spun că fac faţă cu greu solicitărilor din teren şi chiar dacă toate posturile ar fi ocupate, acestea tot ar fi puţine, în comparaţie cu nevoile comunităţii.
Lăcrămioara Radu, şef serviciu în cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Botoşani spune că nevoia imperioasă este de a angaja asistenţi sociali cu educaţie universitară.
Pentru a dezvolta proiecte de protecţie socială UNICEF România a fost nevoit să angajeze asistenţi sociali şi comunitari.
Numai pentru proiectul "Niciun copil invizibil", recent încheiat, organizaţia a angajat specialişti în 96 de comune din nordul-estul ţării.
Cu ajutorul acestora, numai în judeţul Botoşani s-au descoperit 672 de copii în dificultate, care au beneficiat de pachete minime de servicii sociale.
"Programarea actuală din fonduri europene pentru 2014 - 2020 permite şi bugetarea costurilor legate de salarizarea profesioniştilor care lucrează în proiect", a spus directorul UNICEF România, Voica Pop.
În judeţul Botoşani, specialiştii angajaţi de UNICEF au fost preluaţi ulterior de primării.