"Deficit de angajaţi" în domeniul asistenţei sociale
Sindicaliştii spun că deblocarea locurilor de muncă nu va fi de ajuns fără o creştere semnificativă a salariilor.
Articol de Adrian Cristea, 11 Aprilie 2012, 13:51
Autorităţile caută soluţii la problemele cu care se confruntă sistemul asistenţei sociale, legate, în primul rând, de lipsa de personal.
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale supune dezbaterii publice, pană la sfârşitul acestei săpătămâni, o iniţiativă legislativă prin care intenţionează să excludă o parte din posturile blocate de la restricţiile impuse sistemului bugetar.
Problemele asistenţei sociale sunt şi în discuţia Guvernului, miercuri, care ar urma să vorbească despre o nouă lege care să reformeze sistemul în principal prin introducerea unor standarde de calitate a serviciilor şi a personalului.
Reprezentanţii angajaţilor se îndoiesc, însă, că impunerea unor condiţii suplimentare vor uşura atragerea în sistem, dificilă şi în prezent, din cauza reducerilor de cheltuieli din sistemul public.
5.000 de locuri de muncă este deficitul estimat de reprezentanţii angajaţilor din domeniul asistenţei sociale.
Cei mai mulţi asistenţi au plecat din cauza salariilor foarte mici din acest domeniu, însă au fost eliberate posturi şi în urma concedierilor din sistemul bugetar.
Sindicaliştii sunt de părere că deblocarea locurilor de muncă nu va fi de ajuns fără o creştere semnificativă a salariilor.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale din Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului, Radu Liţă, estimează că în unele zone participarea la concursul de angajare va fi aproape inexistentă, având în vedere discrepanţa dintre salariu şi responsabilităţile pe care acest domeniu le implică.
"Se lucrează pe centrele de plasament, pe centrele de îngrijire adulţi. Sunt ture. Se lucrează sâmbetele, duminicile, sărbătorile legale pe aceste sume - 600-700 de lei", a declarat Radu Liţă.
Acesta a menţionat că cei mai mulţi pleacă în Italia şi Germania pe acelaşi domeniu - îngrijire persoane vârstnice, adulţi cu probleme. Salarizarea începe de undeva de pe la 800 de euro.
Pe lângă salariile mici şi responsabilităţile mari, angajaţii în domeniul asistenţei sociale sunt nemulţumiţi şi de frecventele întâtârzieri de salarii, aşa cum a transmis corespondentul Alina Darie.
Deblocarea posturilor în domeniul asistenţei sociale este binevenită, susţin şi reprezentanţii consiliilor judeţene, responsabili cu acest sector, care deplâng lipsa de personal.
Nicoleta Molnar, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din Cluj, a atras atenţia că pentru eficientizarea sectorului în Cluj este nevoie de 70 de locuri de muncă.
"Este un sector în care munca directă cu beneficiarul este foarte important de a fi făcută de un personal calificat şi de un număr suficient de persoane, deoarece în acest mod tindem să oferim servicii de calitate şi să ne urmăm scopul pentru care funcţionăm", a declarat Nicoleta Molnar.