Declaraţii contradictorii privind solicitarea CNP
Declararea CNP la recensământ este obligatorie, a spus preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu. El a anunţat că purtătorul de cuvânt al INS a fost destituit după ce acesta declarase contrariul.
Articol de Răzvan Stancu, 26 Octombrie 2011, 11:43
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu a declarat că purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu a fost destituit din funcţie, după ce sâmbătă a declarat că declararea CNP la recensământ nu este obligatorie.
Declararea codului numeric personal la recensământ este obligatorie, a mai precizat preşedintele INS, Vergil Voineagu în cadrul unei conferinţe de presă.
Oficialul INS a adăugat că, în acest context, toţi recenzorii vor trebui să meargă din nou prin gospodăriile deja recenzate şi să obţină CNP-ul şi de la persoanele care au refuzat iniţial să-l dea.
Cetăţenii sunt obligaţi să prezinte recenzorilor codul numeric personal, se arată şi într-un comunicat emis marţi de către Institutul Naţional de Statistică (INS), după ce, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al instituţiei afirma că declararea CNP-ului nu este obligatorie.
În caz contrar, cetăţenii care nu oferă aceste informaţii riscă o amendă între 1.500 şi 4.500 de lei.
Atât INS, cât şi Ministerul de Interne spun că există bază legală pentru colectarea codului numeric personal şi asigură populaţia că datele de la recensământ vor fi tratate în regim de confidenţialitate de către autorităţile recensământului şi nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele statistice.
Purtătorul de cuvânt al Institului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu afirmase sâmbătă că persoanele care refuză să-şi declare codul numeric personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nicio sancţiune.
"Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi în absenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nicio sancţiune", a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Vladimir Alexandrescu.
Subiectele cuprinse în formularele de recensământ sunt obligatorii, mai puţin
cele opţionale, respectiv: etnia, apartenenţa religioasă, limba maternă, precum şi cele
legate de dizabilităţi, se reaminteşte în comunicatul de presă al Institutului Naţional de Statistică.
După cinci zile au fost recenzate peste 4 milioane de locuinţe şi aproape 10 milioane de persoane.
Recensământul se va încheia la 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie.
Prin strategia elaborată cu privire la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor se urmăreşte extinderea fondului de informaţii care caracterizează evoluţia în timp a familiilor, respectiv a gospodăriilor - componentele de bază ale convieţuirii umane.
Comunicatul Institutului Naţional de Statistică |