Declarație a șefului Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane
Articol de Daniela Vasilescu, 03 August 2019, 16:30
500 de persoane au fost identificate anul trecut ca victime ale traficului de persoane, numărul fiind în scădere faţă de 2017.
Ultimele date ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane arată că dintre acestea, 43 la sută au fost minori. România este o ţară sursă a victimelor: după racolare acestea sunt trasportate pentru exploatare în Europa de Vest.
Reporter: Daniela Mănuţă - Majoritatea victimelor traficului de persoane identificate în cursul anului trecut au fost de sex feminin, iar aproape 70% dintre ele au fost exploatate sexual, restul, prin muncă sau obligate să cerșească. Cele mai multe victime provin din mediul rural, au un nivel al educației scăzut şi au fost racolate de către persoane cunoscute, care le promiteau în loc de muncă în străinătate bine plătit.
Directorul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, comisarul-șef Maximilian Nicolae: În ultimii ani asistăm la o schimbare a modului în care traficanții acționează. Probabil că încă imaginea este aceea a traficanților duri, violenți, constituiți în grupuri organizate foarte mari, bine structurate, care, prin răpire, reușesc să racoleze victimele. Nu, lucrurile s-au schimbat, mijloace nu mai sunt cele violente, se merge mai mult pe convingere, pe câștigarea încrederii, pe înşelare, metoda loverboy fiind foarte folosită. Asistăm la o schimbarea modului de operare și, în același timp, la un efort susținut al instituţiilor de aplicare a legii, a cunoașterii din timp și a ține pasul cu aceste schimbări.
Reporter: Cei care doresc să primească informații utile despre prevenirea traficului de persoane sau pentru a sesiza potențiale cazuri pot suna la numărul de telefon 0 800 800 678, un număr de telefon gratuit pus la dispoziție de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.