Deciziile comisiilor CES nu au fost făcute publice
Comisiile pentru restructurare şi dezvoltare economică şi pentru protecţie socială din Consiliul Economic şi Social nu au dezvăluit recomandările finale care vizează măsurile de austeritate.
Articol de Cora Enache, 14 Mai 2010, 19:51
A fost nevoie de o săptămână pentru ca perplexitatea de după anunţarea principalelor măsuri de austeritate să înceapă să fie depăşită.
Reacţia imediată a sindicatelor a fost să recurgă la măsuri de protest şi să ameninţe cu greva.
Reprezentanţii categoriilor vizate cer în continuare membrilor guvernului să găsească alte soluţii pentru refacerea deficitului bugetar, dar vin şi cu propriile lor propuneri de la introducerea impozitării graduale pe venituri până la taxarea luxului.
Vineri au avut loc discuţii în comisiile de specialitate din cadrul Consiliului Economic şi Social, organismul în care guvernul, sindicatele şi patronatele sunt reprezentate în mod egal.
Rezultatele discuţiilor de la CES nu sunt publice, aşa că cele două comisii, cea pentru restructurare şi dezvoltare economică, şi cea pentru protecţie socială, nu au dezvăluit recomandările finale care vizează măsurile de austeritate.
Reprezentanţii sindicali propun impozitul progresiv
Sindicatele au anunţat însă câteva dintre propunerile pe care vor ca guvernul să le ia în seamă în elaborarea scrisorii de intenţie către FMI.
Ovidiu Jurca, vicepreşedintele BNS spune că guvernul ar trebui să introducă un impozit progresiv în funcţie de venitul salarial.
“Dacă guvernul ar accepta schimbarea de filosofie în măsurile astea pentru creşterea încasărilor la buget, aşa cum am propus noi, prin introducerea unui impozit progresiv, nu neapărat din sută în sută de lei, dar pe trepte mai mari de venit salarial se poate pleca de la impozit de început de 16% să ajungă la 40-45%, funcţie de treapta mai mică sau mai mare a bazei de impozitare.
"Fiecare trebuie să contribuie la binele public. Unii care au mai mult contribuie cu mai mult şi alţii cu mai puţin”, afirmă Ovidiu Jurca.
Patronatele propun reducerea achiziţiilor şi recuperarea banilor din evaziunea fiscală
Pe de altă parte, patronatele spun că au propuneri cu care reprezentanţii din România ai FMI ar fi de acord şi cu cât sunt aplicate mai rapid cu atât şansele de a reduce deficitul fiscal la 6,8% din PIB sunt mai mari.
Mihai Păsculescu, directorul UGIR 1903, este de acord cu reducerea fondului de salarii.
“Suntem de acord cu reducerea fondului de salarii, nu a salariilor, cu 25%, îngheţarea pensiilor, iar pentru recuperarea celor 15% pentru diminuarea pensiilor, să fie recuperate din evaziunea fiscală şi din reducerea totală a achiziţiilor publice în 2010 şi 2011”, a declarat Mihai Păsculescu.
Proiectul de aviz al Comisiilor CES referitor la scrisoarea de intenţie şi a memorandumului de politici pe care guvernul le-a convenit cu FMI-ul va fi discutat luni în plenul Consiliului.