Decizia Curţii Constituţionale "nu este un eşec pentru USL"
Legea descentralizării, pentru care guvernul şi-a angajat răspunderea în parlament în luna noiembrie, a fost declarată neconstituţională.
Articol de Iulia Gherman, 11 Ianuarie 2014, 07:34
Legea descentralizării, pentru care guvernul şi-a angajat răspunderea în parlament în luna noiembrie, a fost declarată neconstituţională.
Judecătorii Curţii Constituţionale au admis astfel sesizarea formulată de parlamentarii PDL.
Ei au constatat că legea încalcă regimul proprietăţii şi principiul autonomiei locale, creează confuzie între tipurile de proprietate - publică şi privată - şi lasă nelămurite competenţele instituţiilor implicate.
Argumentele judecătorilor sunt aşteptate în curând, apoi documentul ar urma să revină în parlament, pentru corecturile cerute de Curte.
Vicepremierul Liviu Dragnea declară că decizia Curţii nu este un eşec pentru USL, ci o veste proastă pentru România şi că va prezenta Uniunii Social Liberale paşii de urmat după ce va fi publicată motivarea Curţii Constituţionale.
"Este o veste nu foarte bună pentru România, pentru că descentralizarea este un pas uriaş pentru ruperea definitivă de comunism a acestei ţări. Orice am pierdut aduce deservicii acestei ţări şi exemplele sunt nenumărate.
"Numai dacă vorbim de cinematografe, bazele sportive, majoritatea sunt într-o stare avansată de degradare", a declarat Liviu Dragnea.
"Legea, o jefuire a patrimoniului naţional"
Social-democratul PSD Florin Iordache spune că amânarea intrării în vigoare a legii va pune pe cetăţeni în situaţia de a alerga în continuare după o serie de decidenţi locali, iar deputatul UDMR Marton Arpad subliniază că aplicarea cu întârziere a procesului de descentralizare va avea un impact financiar asupra mai multor domenii de activitate pentru care au fost alocate sume de bani în bugetul de stat.
În ceea ce-i priveşte pe democrat-liberali, aceştia susţin că aplicarea legii în forma asumată de guvern ar fi dus la o dezorganizare administrativă de care ar fi profitat baronii USL din teritoriu.
"Legea ar fi însemnat şi o jefuire a patrimoniului naţional, pentru că ar fi presupus transferuri masive de bunuri fără a evidenţia inventarul acestora, fără a se face o evidenţă, fără a se face o evaluare aşa cum cer legile în vigoare în România", a declarat Cătălin Predoiu.
Democrat-liberalii propun un pact în privinţa elaborării Legii descentralizării şi dezbateri la care să ia parte atât politicul, cât şi societatea civilă.