Decalaje de bunăstare între mediul urban şi cel rural
România rămâne ţara europeană cu cele mai mari decalaje de bunăstare între mediul urban şi cel rural.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Iulie 2022, 07:54
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - România rămâne ţara europeană cu cele mai mari decalaje de bunăstare între mediul urban şi cel rural.
În multe cazuri, cifrele arată că la sat, condiţiile sunt şi de 10 ori mai puţin favorabile dezvoltării faţă de cele dintr-un oraş.
Cele mai mari diferenţe se văd în privinţa şomajului, a sănătăţii sau a educaţiei.
Bogdan Isopescu are detalii despre studiul publicat de Asociaţia "Ambasada Sustenabilităţii din România": ” Populația este împărțită aproape în mod egal între mediul urban și cel rural, însă decalajele bunăstării sunt uriașe. În oraș avem un șomer la 144 de locuitori, în timp ce la sat avem unul din 55. Județul Dolj stă cel mai rău, pentru că la fiecare 23 de persoane există un șomer. Un decalaj similar în vedem și în privința celor care primesc ajutor social. Dacă ne uităm la sănătate, vedem că în mediul urban avem un medic la 171 de persoane, în timp ce în mediul rural, numărul medicilor este aproape de 10 ori mai mic. În speță, un medic pentru 1.594 de persoane, iar la stomatologi lucrurile stau chiar mai rău. Andreea Ghiocel, coordonatorul studiului.
Andreea Ghiocel: ”La nivelul urban avem un medic stomatolog la 631 de persoane. Ei bine, în județul Olt avem în mediul rural un medic stomatolog la 21.425 de persoane. În județul Vaslui avem un medic stomatolog la 17.942 de persoane.”
Rata de promovabilitate a Evaluării Naționale este de 68% în orașe și de doar 32 de procente la sat. Diferența este și mai mare pentru Bacalaureat, aproape 65% în urban şi doar 5% în rural. În fine, un alt indicator combină sănătatea cu educația și se referă la numărul minorelor care nasc. În orașe, rata este de 36 la mia de locuitori, la sate avem 41 la mie, iar cel mai rău stă județul Brașov, unde la sat avem 80 de mame minore la mia de locuitori. Pentru comparație, rata femeilor minore care nasc în UE este de doar 8 la mie.”