Debitul ridicat al Dunării afectează circulaţia în judeţul Dolj
Deşi debitul fluviului a început să scadă la intrarea în ţară viitura se propagă spre vărsarea în Marea Neagră, iar zonele riverane sunt sub cod portocaliu.
Articol de Florin Firu, Dolj, 23 Mai 2014, 18:23
Circulaţia autoturismelor la punctul de trecere a frontierei din Portul Bechet, judeţul Dolj, dar şi pe un tronson de drum judeţean între localităţile Calafat şi Ciupercenii Vechi râmâne restricţionată, în urma revărsării apelor Dunării în zonă.
Deşi debitul fluviului a început să scadă la intrarea în ţară viitura se propagă spre vărsarea în Marea Neagră, iar zonele riverane sunt sub cod portocaliu.
Din această dimineaţă au intrat sub incidenţa acestei avertizări şi judeţele Călăraşi, Ialomioţa, Brăila şi Tulcea, iar până la sfârşitul lunii rămân active atenţionările pentru mehedinţi, Olt, Dolj şi Giurgiu.
Debitele şi nivelurile Dunării au fost în creştere în ultimele 24 de ore la toate staţiile hidrometrice din Dolj.
Fluviul s-a situat şi în această dimineaţă peste cota de pericol la Calafat şi peste cota de inundaţie la Bechet.
Au fost afectate suprafeţele riverane situate în zonele joase din Lunca Dunării predispuse la inundaţii în zonele neândiguite, precum păşuni, fâneţe şi păduri.
Debitul Dunării, în scădere
În Portul Bechet pista de îmbarcare pe feribot a fost inundată cu o lamă continuă de apă pe o lungime de 300 de metri şi o înălţime cuprinsă între 20 până la 50 de cm.
Circulaţia pentru autoturisme a rămas restricţionată acestea fiind redirecţionate către Vama Calfat.
Din revărsarea Fluviului Dunării a fost inundat drumul judeţean 553 Calafat-Ciupercenii Vechi.
Circulaţia autovehiculelor a fost întreruptă, acestea fiind reditrecţionate pe ruta ocolitoare amenajată de comitetul local pentru situaţii d eurgenţă Calafat.
În următorul interval debitul Dunării la intrarea în ţară conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor va fi în scădere până la valoarea de 12.900 de metri cubi pe secundă.