Debitul Dunării la intrarea în ţară, aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie
Noua prognoză, realizată şi cu specialiştii din Ungaria şi Serbia, arată că viitura este mai atenuată faţă de estimările iniţiale.
25 Septembrie 2024, 13:29
Apele Române anunţă că debitele Dunării la intrarea în ţară sunt astăzi la valoarea de 6.600 de metri cubi pe secundă, aproape dublu faţă de media multianuală a lunii septembrie, iar în zilele următoare vor fi în creştere, ajungând până la valoarea maximă de 8.000 de metri cubi pe secundă în data de 1 octombrie.
Noua prognoză, realizată şi cu specialiştii din Ungaria şi Serbia, arată că viitura este mai atenuată faţă de estimările iniţiale.
Într-o postare pe Facebook, Apele Române subliniază că mii de saci, materiale şi utilaje se află aproape de sectorul românesc al Dunării şi că au fost inspectaţi la pas cei 1.100 de kilometri de diguri din administrare, precum şi punctele vulnerable, care au fost, în funcţie de situaţie, consolidate. În judeţul Giurgiu, la digul de la Prundu era o eroziune care a fost remediată.
Despe concluziile inspecţiei celor 75 de kilometri de amenajări hidrotehnice din judeţ are detalii corespondenta RRA Marcela Petcu.
Reporter: Au fost identificate zonele sensibile ale sectorului de diguri la Dunăre, spune prefectul de Giurgiu, Florentina Stănculescu.
Florentina Stănculescu: În comuna Gostinu digurile au suferit un proces de eroziune sau, mai curând, malurile Dunării au suferit un proces de eroziune, ceea ce ar facilita ca apa să ajungă mai uşor la diguri. Iar în comuna Prundu sunt galerii în dig provocate de bursuci.
Pentru a preîntâmpina o viitoare viitură pe Dunăre, angajaţii Apelor Române au acţionat în zonele vulnerabile, spune purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale Argeş-Vedea, Ana Maria Dulică.
Ana Maria Dulică: Pe anumite porţiuni, cum este şi incinta îndiguită Gostinu-Greaca, Argeş, acolo unde coronamentul a suferit tasări, s-au efectuat lucrări de completări terasamente. Digurile din zona localităţii Prundu au fost inspectate. La faţa locului au fost analizate şi efectele pe care le-ar putea avea asupra siguranţei digurilor galeriile săpate de bursuci, dar şi posibile soluţii.
Reprezentanţii Apelor Române spun că au pregătit o mie de saci de nisip pentru a răspunde rapid situaţiei. De asemenea, Prefectura Giurgiu le-a cerut primarilor din comunele riverane să avertizeze din timp persoanele care desfăşoară activităţii de oierit şi apicultură pe malurile Dunării.