De săptămâna viitoare vor avea loc dezbateri în Parlament pe marginea bugetului
Prim-ministrul a apărat vineri construcția bugetară în fața criticilor venite de la opoziție și de la mulți analiști economici, conform cărora cifrele pe care se bazează finanțele publice anul viitor ar fi mult prea optimiste.
Articol de Andrei Şerban, 16 Decembrie 2023, 17:01
Se anunță dezbateri-maraton la Parlament de luni asupra proiectelor care vizează bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.
Cele două proiecte intră luni în analiza comisiilor de specialitate, iar marți seara sunt programate dezbaterile în ședința comună a celor două camere, urmând ca miercuri să fie acordat votul final.
Prim-ministrul a apărat vineri construcția bugetară în fața criticilor venite de la opoziție și de la mulți analiști economici, conform cărora cifrele pe care se bazează finanțele publice anul viitor ar fi mult prea optimiste.
Premierul Marcel Ciolacu a respins părerea exprimată în spațiul public că bugetul de anul viitor este unul de avarie. El a precizat că nu poate să fie vorba de așa ceva, atât timp cât sunt alocate din PIB 7,3% pentru investiții.
Premierul a recunoscut ca ANAF-ul și Vama trebuie să aibă rezultate mai bune și a amintit că în acest sens se va pune în aplicare un proces de digitalizare a ANAF.
Marcel Ciolacu a respins și punctul de vedere al unor specialiști în economie, care spuneau că au fost supraestimate veniturile la buget și a exprimat convingerea că veniturile vor crește de la 27% la 30%.
Marcel Ciolacu: Avem capacitatea administrativă de a face o absorbție mare. Haideți să vedem primul trimestru din execuția anului viitor. Există și anumite măsuri fiscale pe care mi le-am asumat, excepții scoase din Codul fiscal, să vedem o execuție pe un trimestru și pe urmă sigur o să putem sta de vorbă cu analiștii dacă este supraestimat sau nu. Părerea mea că vor crește veniturile de la 27% din PIB, vor crește în jur de 30%, ceea ce e un salt foarte mare, care nu s-a făcut până acum.
De asemenea, bugetul de anul viitor va aloca bani pe programul „Masa caldă în școli” pentru o mie de unități - dublu față de câte școli sunt acum.
Prima pentru cumpărarea unei mașini noi full electrice va fi de 25.500 lei, pentru o mașină electrică hibrid - de 13.000 de lei și pentru o motocicletă full electrică tot de 13.000 lei.
Salariul minim pe economie va fi de 3.700 lei de la 1 iunie și până atunci se va păstra suma de 200 lei fără taxe din actuala valoare a salariului minim.