De la începutul războiului din Ucraina, în apele teritoriale ale României „au fost descoperite și distruse cinci mine marine”
Cinci mine marine au fost descoperite și distruse în apele teritoriale ale României de la începutul războiului din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene, a explicat la Radio România Constanța ce trebuie să facă persoanele care descoperă o astfel de mină.
17 Martie 2023, 17:37
Realizator: Mira Gomboș - Cinci mine marine au fost descoperite și distruse în apele teritoriale ale României de la începutul războiului din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene, a explicat la Radio România Constanța ce trebuie să facă persoanele care descoperă o astfel de mină.
Andrei Ene: De obicei mina este în submersie, nu este chiar la suprafață, poate să fie puțin la suprafață, poate să fie la un metru sub apă. Dacă o observă trebuie să nu se apropie de ea, să anunțe autoritățile, să sune chiar și la 112, să anunțe prezența unei posibile mine marine, fie că e vorba pe zona litorală, pe nisip, cum am avut sau că este în larg, la mai multe mile marine distanță față de țărm. După ce sunt descoperite, toată activitatea este preluată de către Forțele Navale Române în /privinţa/ apărării naționale, în distrugerea lor și alte măsuri care se impun în funcție de situația în cauză.
Realizator: În ultimul an, în Marea Neagră au ajuns peste 50 de mine de război, cele mai multe în apele teritoriale ale Ucrainei.