De la 1 iunie, bani pentru spitale "în funcţie de competenţe"
În urma reorganizării şi reprofilării spitalelor, numărul acestora a scăzut cu o sută, susţine ministrul sănătăţii, Cseke Attila. Potrivit acestuia, în prezent sunt în curs de clasificare şi spitale private.
30 Mai 2011, 08:21
Ministrul sănătăţii Cseke Attila a afirmat, într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, că în urma reorganizării şi reprofilării spitalelor numărul unităţilor sanitare a scăzut cu o sută.
Ceseke Attila aminteşte, totodată, că începând de la 1 iunie, finanţarea spitalelor se va realiza în funcţie de clasificare.
Cseke Attila anunţă că peste 95% dintre cele peste 350 de spitale aflate în reţeaua ministerului sănătăţii şi a autorităţilor administraţiei publice locale au ordin de clasificare.
Cele mai multe dintre acestea se află în ultima clasă de competenţă, adică a IV-a, doar 7 spitale fiind în clasa de competenţă foarte înaltă.
Este vorba de Spitalul de Urgenţă "Floreasca" , Spitalul Universitar din capitală şi de spitalele de urgenţă din Timişoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa.
Ministrul subliniază însă că toate acestea mai au probleme care trebuie rezolvate, pentru a nu fi declasificate de la 1 ianuarie 2012.
Cseke Attila spune că în prezent sunt în curs de clasificare şi spitale private.
Finanţarea spitalelor în funcţie de clasificare va demara peste 3 zile şi are la bază un nomenclator european.
În privinţa redistribuirii personalului din cele 67 de unităţi spitaliceşti desfiinţate la 1 aprilie, Cseke Attila spune că peste 3.300 de angajaţi au fost deja redistribuiţi, iar 492 nu au primit redistribuire.
Cseke Attila cere Ministerului Finatelor sprijin pentru marile proiecte, printre care construcţia de spitale regionale în parteneriat public privat şi achiziţia de ambulanţe şi elicoptere pentru dezvoltarea serviciilor de urgenţă.