Data alegerilor prezidenţiale este încă incertă
Guvernul a decis, să plafoneze pentru încă trei luni, tarifele RCA. Şi punctul de amendă îngheaţă la 165 lei până la 31 decembrie.
Articol de Radio România Actualităţi, 28 Iunie 2024, 23:19
Absenţa unui acord asupra datei alegerilor prezidenţiale a adus coaliţia guvernamentală în pragul scandalului şi atât PSD, cât şi PNL şi-au lansat reciproc săgeţi şi atacuri care au început să escaladeze. Premierul Marcel Ciolacu, cel care va trebui să semneze în numele guvernului calendarul electoral, a anunţat că de luni îi va invita pe liderii partidelor politice să discute despre calendarul alegerilor prezidenţiale. Argumentul lui, reluând o expresie care a făcut carieră, a fost: "ţopăiala pe această temă afectează încrederea între parteneri şi trebuie să înceteze".
Nu este clar cum vor putea fi impuse concluziile acestor consultări şi nici dacă rezultatul lor va trebui supus votului parlamentului. Guvernul însă, asculta nemulţumirile mediului de afaceri şi a decis, astăzi, modificări la mecanismul e-TVA, care prevede o amânare de şase luni până la 1 ianaurie 2025, extinderea perioadei în care notele de diferenţe privind TVA, dar şi notele justificative să nu fie percepute contribuabililor.
Mai multe decizii legate de obligaţiile contribuabililor au fost adoptate, de asemenea, astăzi, după cum transmite de la guvern Andrei Şerban: Guvernul a decis, astăzi, să plafoneze pentru încă trei luni, până la sfârşitul lui septembrie, tarifele poliţelor RCA, în condiţiile care sunt şi acum, adică la valoarea din februarie 2023. Şi punctul de amendă îngheaţă la 165 lei până la 31 decembrie anul acesta, pentru ca acesta să nu crească atunci când va creşte salariul minim pe economie. Guvernul a adus şi o serie de clarificări privind modul în care sunt aplicate facilităţile fiscale în cazul salariului minim pe economie. Astfel, contravaloarea tichetelor de masă şi a indemnizaţiei de hrană va fi exclusă de la calculul pragului de 4.000 lei pentru perioada iulie-decembrie 2024.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin: Pentru protejarea puterii de cumpărare a angajaţilor încadraţi cu salariul minim pe economie, guvernul a modificat reglementările referitoare la aplicarea facilităţilor pentru acordarea unor beneficii salariale, în speţă pentru acordarea facilităţii fiscale privind neimpozitarea şi neimcluderea în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii a sumei de 300 lei pe lună, s-a decis că vor fi excluse de la calculul pragului de 4.000 lei contravaloarea tichetelor de masă sau a indemnizaţiei de hrană acordate potrivit legii pentru perioada iulie-decembrie 2024. De asemenea, a fost un punct focal în şedinţa de astăzi închiderea reorganizării ministerelor în baza Legii 296 din 2023, cu cele două principii fundamentale: cel mult 8% personal de conducere în cadrul ministerelor şi autorităţilor subordonate şi reducerea posturilor vacante. Astăzi au intrat în atenţia guvernului opt ministere: Ministerul Economiei, Afacerilor Interne, Transporturilor, Sănătăţii, Mediului, Educaţiei, Culturii şi Agriculturii.
Reporterul RRA, Andrei Şerban a mai transmis: Tot astăzi, guvernul a adus o serie de modificări la sistemul efactura şi e-TVA, care să vină în ajutorul mediului de afaceri şi să ajute statul să lupte eficient împotriva evaziunii fiscale. Ministrul de finanţe, Marcel Boloş, a explicat că prin e-TVA se va reduce evaziunea fiscală legată de această taxă şi România va respecta unele angajamente internaţionale.
Guvernul a mai decis să încheie un nou contract cu Poşta Română, în sensul în care aceasta va primi bani şi pentru a distribui deciziile de recalculare a pensiilor. Până acum, contractul prevedea distribuirea taloanelor de pensie şi a banilor, dar acum poşta va trimite şi deciziile de recalculare a pensiilor pentru ca pensionarii să primească noile pensii începând cu luna septembrie.