Dansul căluşarilor - obicei străvechi de Rusalii
Conform tradiţiei, Căluşul se joacă din a doua zi de Rusalii, timp de 9 zile, şi numai în această perioadă.
Articol de Costin Enache, 24 Iunie 2024, 11:23
Sărbătoarea de Rusalii aduce, în sudul României, şi dansul căluşarilor - străvechi obicei înscris pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO.
Conform tradiţiei, Căluşul se joacă din a doua zi de Rusalii, timp de 9 zile, şi numai în această perioadă.
În multe sate din Oltenia şi Muntenia încă sunt active cete de căluşari unite de un legământ secret şi conduse de un vătaf.
În comuna Sârbii Măgura, din judeţul Olt, George Dulescu păstrează acest obicei, iar, în ultimii ani, pregăteşte zeci de copii care să îl ducă mai departe:
La sediul Măgura, pot să mă laud, că, la o casă, dacă nu e un căluşar, la celelalte sunt doi, deci toată lumea când vine la școală întâi învaţă Căluşul, apoi ne apucăm de a și b, şi dansurile, şi a rămas în continuare...
Abecedarul începe cu Căluşul...
Da. Ne menținem acolo sus, și am făcut o formație de 50-60 de călușari, poate suntem unica formație care am rămas la comandă la strigătură și cu lăutarul, și așa e și Căluşul meu, necoregrafiat, nealterat. Căluşul la Sârbii Măgura este un tezaur și sper că după mine se va mai găsi unul, doi, trei nebuni să conducă călușarii, să nu pierim.
Puteţi asculta întreaga poveste a Căluşului şi a căluşarilor din Olt într-o ediţie specială a emisiunii "Vatra Luminoasă", după Radiojurnalul orei 13:00