Cutremurele din satul Izvoarele "sunt de natură tectonică"
Specialiştii spun că alte cauze pentru fenomenele din Izvoarele sunt solul îmbibat cu apă, structura precară de rezistenţă a locuinţelor. Factorul antropic nu a fost exclus.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 09 Octombrie 2014, 18:37
Joi, la Prefectura judeţului Galaţi a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul căreia s-a analizat situaţia din satul Izvoarele (comuna Slobozia Conachi), acolo unde, în luna septembrie a acestui an, s-au făcut simţite mai multe cutremure de pământ, care au mai continuat şi pe 1 şi 2 octombrie, după care s-au oprit.
Cu exact un an în urmă, la finele lunii septembrie 2013, în satul Izvoarele s-au produs pentru prima oară mai multe cutremure, până în noiembrie înregistrându-se 437 de seisme, de diferite intensităţi.
După mai multe măsurători ale specialiştilor, aceştia au precizat, anul trecut, că seismele sunt de natură tectonică şi nu au legătură cu exploatările petroliere din zonă, pe seama cărora localnicii pun şi acum producerea seismelor.
Factorul antropic nu a fost exclus
Potrivit lui Mihai Diaconescu, specialist al Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, din septembrie şi până în prezent, în satul Izvoarele s-au înregistrat 30 de cutremure cu intensitatea maximă de 2,4 grade pe scara Richter.
Ca şi anul trecut, specialistul a precizat că seismele din zonă sunt de natură tectonică, că sunt şi alte cauze – solul îmbibat cu apă, structura precară de rezistenţă a locuinţelor din sat - dar nu a exclus nici factorul antropic.
La analiza de la Prefectură au fost prezenţi şi reprezentanţii OMV Petrom care efectuează, din 1959, exploatări petroliere în zonă, aceştia precizând că nu efectuează explorări pentru gazele de şist, aşa cum bănuiesc localnicii că se întâmplă.
Potrivit lui Alexandru Maximescu, director afaceri publice OMV Petrom, toate activităţile de exploatare petrolieră se desfăşoară sub stricta supraveghere a autorităţilor abilitate, iar, până acum, nici o instituţie nu a ajuns la concluzia că seismele ar fi provocate de tehnologia de extragere a ţiţeiului din pământ.
Cum nimeni nu a reuşit să explice coincidenţa pentru care, la interval de exact un an de zile, s-au repetat cutremurele din satul Izvoarele, Institutul de Fizica Pământului intenţionează să instaleze şase staţii seismice care să monitorizeze, timp de un an, activitatea tectonică din zonă.