Cutremurele din Izvoarele, Galaţi, "de natură tectonică"
Principala cauză a seriei de cutremure din judeţul Galaţi este de natură tectonică şi nu una indusă de activitatea sondelor din zonă, se arată într-un raport oficial.
Articol de Petruţa Obrejan, 25 Octombrie 2013, 19:52
Principala cauză a seriei de cutremure din judeţul Galaţi este de natură tectonică şi nu una indusă de activitatea sondelor din zonă, se arată într-un raport oficial prezentat vineri la guvern.
Raportul se bazează pe măsurătorile făcute între 23 septembrie - 7 octombrie.
Iniţial, specialiştii nu au putut explica activitatea seismică neobişnuită din regiunea Izvoarele, care a afectat casele şi i-a înspăimântat pe localnici.
Cele peste 200 de cutremure din judeţul Galaţi au, potrivit raportului întocmit de specialişti, un caracter natural.
Ministrul delegat pentru cercetare, Mihnea Costoiu, a adăugat că seismele nu au fost generate nici de procedurile de forare din zonă şi nici de inundaţii.
"Casele din chirpici, fără fundaţie", una din cauzele deteriorării locuinţelor
"Am luat în calcul două elemente importante care ar fi putut teoretic să influenţeze sau nu. Influenţa activităţilor de forare, nu a existat, a fost respinsă de foarte multă vreme din cauza faptului că aceste proceduri, aceste foraje nu depăşesc adâncimea de 1.100 de metri. Focarele seismice au fost detectate sub cinci mii de metri adâncime, iar forările nu presupun şocuri de presiune.
"De asemenea, influenţa inundaţiilor, care au fost prezente în zonă şi care au precedat evenimente seismice, cu circa două săptămâni, a fost respinsă şi această variantă, nefiind cauza generării cutremurelor.
"Apa nu a putut pătrunde în zona epicentrului, 5.000 de metri pătraţi, pentru că din măsurătorile electrometrice am constatat faptul că apa este la suprafaţă, ţinând cont de poziţia epicentrului cutremurului" a explicat ministrul Mihnea Costoiu.
În ceea ce priveşte deteriorarea caselor din satele afectate de seisme, ministrul spune că au fost identificate trei cauze: "nerespectarea normelor de construcţii, case construite din chirpici fără fundaţie, inundaţiile care au afectat această zonă şi au precedat evenimentele sesimice, precum şi tasări ale terenului slab consolidat".
Şi premierul Victor Ponta s-a arătat preocupat de situaţia persoanelor ale cărora case au fost afectate de cutremure, cerându-i vicepremierului Liviu Dragnea elaborarea unei strategii de sprijinire a acestora.