Cutremur în Vrancea
UPDATE: Magnitudinea cutremurului produs în zona Vrancea la ora 2 și 11 minute a fost revizuită la 5,3, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Articol de Radiojurnal, 24 Septembrie 2016, 08:38
Directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, ne-a precizat că seismele din Vrancea cu magnitudine mai mare de 5 pot să genereze replici, dar slabe şi puţine ca număr.
De asemenea, cutremurele de peste 5 apar în Vrancea la intervale de 2-3 ani şi detensionează într-adevăr o parte din energia locală.
Martorii citaţi de Agerpres au anunţat că seismul din această noapte a fost resimţit puternic atât în Bucureşti cât şi în Republica Moldova.
Nu există deocamdată informaţii verificate despre eventuale victime sau pagube materiale.
Reporterul nostru, Alex Buzică, a vorbit cu mai mulţi bucureşteni surprinşi pe stradă de mişcarea telurică din această noapte.
Reporter: Ştii să te protejezi în caz de cutremur?
-: Mă aşez sub un birou sau sub tocul uşii sau lângă pat în poziţie ghemuit în triunghiul de siguranţă.
-: Nu se folosesc scările până nu ne asigurăm că sunt solide, nu se folosesc lifturile, dacă ne prinde cutremurul pe stradă trebuie să stăm departe de geamuri, de copaci înalţi, de linii de electricitate.
Reporter: Trăieşti cu frică în Bucureşti?
-: Nu chiar. Frica e o chestie rea.
-: Cataclismele nu sunt controlate de oameni şi trebuie să trăim cu frica că se vor întâmpla, pentru că e ceva ce depăşeşte sfera noastră de control.
Potrivit reporterului RRA, Ramona Alexandrescu, la dispeceratul ISU Bucuresti nu au fost primite apeluri pentru a interveni ca urmare a cutremurului, dar au fost apeluri prin care cetatenii intrebau cum ar trebui sa procedeze imediat dupa cutremur, sa paraseasca sau nu locuinta.
Imediat dupa cutremur, in Centrul Vechi a fost trimisa o autospeciala in recunoastere.
Pana in acest moment nu au fost identificate probleme