"Cuminţenia Pământului" nu-şi găseşte liniştea
Deputaţii din Comisia de cultură au dat marţi vot de respingere unui proiect de lege pentru achiziţia operei brâncuşiene "Cuminţenia Pământului".
Articol de Florin Lepădatu, 18 Ianuarie 2017, 07:13
Deputaţii din Comisia de cultură au dat marţi vot de respingere unui proiect de lege pentru aprobarea unei ordonanţe de urgenţă adoptată de fostul Guvern privind asigurarea fondurilor necesare pentru achiziţia operei brâncuşiene "Cuminţenia Pământului", pe motiv că actul normativ este depăşit.
Proiectul de lege stabileşte modalitatea prin care persoane juridice, instituţii, societăţi comerciale pot să contribuie cu sume mult mai mari la un cont pentru achiziţionarea operei de artă.
Conform ordonanţei, Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fără scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii şi în scopul achiziţionării sculpturii.
"Această ordonanţă a fost dată de Guvernul anterior în anul 2016, este foarte probabil să fie un subiect de care se va lega numele fostului Guvern, e vorba de acea ordonanţă care a decis ca bunul de patrimoniu naţional din categoria tezaur "Cuminţenia pământului" să fie achiziţionat de către statul român.
Prin această ordonanţă, fostul Guvern luase decizia să aloce o sumă de 5 milioane de euro de la bugetul de stat, iar 6 milioane de euro să se strângă din subscripţie publică.
Aşa cum bine ştiţi, subscripţia publică pot spune că a fost un eşec, s-a strâns o sumă de 1,1 milioane euro aproximativ.
În cadrul Comisiei pentru cultură, toţi membrii fostei comisii au decis să promoveze un amendament prin care Guvernul să fie abilitat ca în situaţia în care nu se strânge întreaga sumă de 6 milioane de euro din subscripţie publică să aibă posiblitatea să contribuie cu restul de bani până la cuantumul de 11 milioane de euro.
Această ordonanţă, cu amendamentul respectiv, a primit raport favorabil în cadrul comisiei şi a mers mai departe la Comisia de buget-finanţe care trebuie să decidă dacă dă raport favorabil sau nu.
Totodată, ultima HG a fostului Guvern a fost aceea de a oferi posibilitatea Ministerului Culturii să restituie banii celor care au contribuit prin subscripţie publică, ceea ce înseamnă că aceasta Ordonanţă 10 şi Ordonanţa 19 din punctul meu de vedere sunt caduce." a precizat preşedintele comisiei de cultură, Gigel Ştirbu.