Cum va evolua prețul gazului?
Vom plăti mai mult cu 2% atunci când vor sosi facturile la gaze, pentru că, de duminică, producţia internă s-a liberalizat complet.
Articol de Radiojurnal, 01 Aprilie 2017, 15:24
Vom plăti mai mult cu 2% atunci când vor sosi facturile la gaze, pentru că, de astăzi, producţia internă s-a liberalizat complet.
Această ajustare modică va fi păstrată până în aprilie anul viitor, dă asigurări Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, care spune că mai are pârghii de intervenţie pe zona de distribuţie şi transport.
Mai mult, valoarea facturilor ar putea chiar să scadă pentru că, de acum, putem să ne alegem furnizorul cu tarifele cele mai mici, semnând noi contracte.
Însă, de cealată parte, furnizorii avertizează că cei doi producători interni, Romgaz şi Petrom, ar putea să crească sensibil preţul, iar intervenţia autorităţii de reglementare să nu mai aibă efectul aşteptat.
Distribuitorii şi furnizorii spun că acest preţ de referinţă stabilit de ANRE e un joc cu risc nedefinit, pentru că nimeni nu ştie cu adevărat cum va evolua piaţa şi cât va ajunge preţul gazului pe bursă.
Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie: "Avem doi producători şi importul care se adaugă. Deci, noi avem o bursă funcţională, ca să avem un preţ de referinţă. Deci, nu ştiu cum vor putea să stabilească producătorilor un preţ, să le dea un indicator, un preţ de referinţă atâta vreme cât ei sunt pe o piaţă liberă".
Preţul gazelor naturale are fluctuaţii semnificative în funcţie de contextul economic internaţional, de jocurile geopolitice, dar cel mai des în funcţie de anotimp.
Vara este ieftin, iarna este scump.
Dacă mai faci şi import, variaţiile cresc astfel că preţul depăşeşte 100 de lei pe megawatt oră.
În tot acest volum informaţional, cu totul nou pentru consumatorul casnic, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a creeat un comparator de preţuri ale furnizorilor de gaze naturale. Pe site-ul Autorităţii, orice consumator care doreşte să vadă ofertele furnizorilor poate accesa acest instrument şi poate alege în cunoştinţă de cauză.
Preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ: "Dau un exemplu. Familia Popescu doreşte să vadă de la cine ar putea obţine cel mai bun preţ. Intră pe site-ul nostru, scrie care este cantitatea de gaze pe care o cunsumă într-un an de zile şi în ce localitate şi, automat, o să aibă acces la o serie de furnizori care îi vor prezenta preţul, ca să nu zic, va veni din start preţul cel mai bun".
Reprezentanţii ANRE amintesc, însă, că cei care nu îşi schimbă contractele vor rămâne într-o zonă în care controlul Autorităţii asupra preţului final este mai mare, zona reglementată.